Київ. 26 лютого. УНІАН. Українська рада з питань біженців встановить моніторинг за виконанням Україною угоди з країнами Європейського Союзу про реадмісію, що набула чинності з 1 січня цього року.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник УРБ Євгенія МЕЛЕШ.

"Ми вважаємо, що надзвичайно важливо здійснювати моніторинг виконання угоди про реадмісію. Це дозволить аналізувати тенденції та порушення прав шукачів притулку", - сказала вона.

Відео дня

За словами Є.МЕЛЕШ, у багатьох країнах подібний моніторинг має проводитися незалежними неурядовими організаціями.

"Втім, на сьогодні проведення такого моніторингу в Україні є досить проблематичним: деякі офіційно зареєстровані організації-члени УРБ, попри неодноразові прохання, не отримали доступу до затриманих та виданих у порядку реадмісії осіб. Попри це, члени УРБ намагатимуться проводити контроль у майбутньому", - зазначила Є.МЕЛЕШ.

Водночас вона зауважила, що члени ради надзвичайно стурбовані пропозиціями деяких експертів внести зміни до процедури отримання статусу біженця в Україні.

"Ми вважаємо неприпустимою пропозицію відмовляти громадянам третіх країн, реадмованим з ЄС, у прийнятті заяв про отримання статусу біженця на підставі того, що вони мали можливість звернутися за притулком у державах-членах ЄС тощо", - наголосила правозахисник, додавши при цьому, що можлива некоректна імплементація угоди про реадмісію потенційно загрожує погіршенню ситуації з дотриманням прав людини.

У свою чергу, продовжуючи тему, інший представник УРБ Максим БУТКЕВИЧ спростував поширену останнім часом інформацію про те, що через впровадження реадмісії "до України хлинуть сотні тисяч іноземців".

"Такі твердження не мають нічого спільного із дійсністю. До вступу в силу угоди з ЄС двосторонні договори з цього питання вже діяли із прикордонними державами-членами ЄС", - сказав він.

Довідка УНІАН. З 1 січня 2010 року набула чинності друга частина Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

Згідно з цією угодою, Україна прийматиме осіб, які прибули в країни ЄС з території нашої держави та порушили правила в’їзду і перебування в цих країнах. Відповідно до аналізу, проведеного фахівцями Держприкордонслужби України, кількість прийнятих за Угодою осіб наступного року сягне 8-10 тисяч на рік, з яких 6 тисяч - громадяни України, а до 4 тисяч – громадяни третіх країн. Як відомо, обов’язковою умовою приймання осіб є наявність необхідних доказів їх перебування на території України.

Компетентними органами, на які покладено завдання з виконання вимог Угоди, є МВС та Адміністрація Держприкордонслужби. Їх повноваження чітко розмежовані у спільній Інструкції про порядок дій органів внутрішніх справ та органів охорони державного кордону, текст якої наразі погоджується.