Київ. 26 лютого. УНІАН. Народна екологічна партія (НЕП) вимагає від уряду та органів місцевого самоврядування вжити невідкладних ефективних заходів із запобігання повені.

Про це йдеться у заяві партії, ухваленій на V з’їзді, яку озвучив голова НЕП Валентин СЕРДЮК на прес-конференції в УНІАН.

Він наголосив, що в Україні склалась вкрай небезпечна екологічна ситуація.

Відео дня

В.СЕРДЮК підкреслив, що серед екологічних проблем в Україні особливе місце займає проблема підтоплення. За його словами, “більше 15 млн. людей сьогодні мешкають на підтоплених територіях, що займають понад 17% загальної площі країни, а щорічні економічні збитки від підтоплення оцінюються в мільярди гривень”.

У заяві сказано, що, незважаючи на катастрофічні наслідки минулорічної повені, профілактичні заходи в цьому напрямку не стали “найважливішими в роботі органів державної влади”.

Співголова НЕП Андрій СВИНАРЕНКО наголосив, що “майже половина України” має бути готовою до повені. За його словами, спеціалісти вважають, що “однією з небезпечних зон буде Київська область”. За словами А.СВИНАРЕНКА, якщо вода у Дніпрі підніметься на 6,5 метрів, то “половину Києва - Троєщину, Поділ, Труханів острів” - може затопити. Він також зауважив, що у разі підвищення води у Дніпрі до такого рівня, постраждають “усі низини по його руслу - це Черкаська, Дніпропетровська, Запорізька і особливо Херсонська області”.

При цьому А.СВИНАРЕНКО наголосив, що у випадку виникнення повені, в Україні “гостро постане питання питної води, зокрема в місті Києві”. “У зв’язку з тим, що буде проходити мор риби, звісно, що станції, які будуть закачувати воду, будуть знаходитись в законсервованому стані, бо брати воду з Дніпра або з Десни буде неможливо у зв’язку з тим, що вона не відповідатиме нормам для подачі споживачів”, - сказав співголова НЕП. Він зазначив, що органи влади не кажуть, як діятимуть за такого розвитку подій. А.СВИНАРЕНКО нагадав, що київська влада виділила 4 млн. грн. на проведення заходів із запобігання виникнення повені, але, за його словами, цих коштів недостатньо.

У заяві НЕП також вимагає налагодити єдину державну систему моніторингу екологічно вразливих територій, а також розробити, затвердити та виконати Державну програму запобігання та боротьби з підтопленням земель, спрямувати кошти за використання природних ресурсів на вжиття невідкладних заходів та відтворення і впорядкування ландшафтів.

Крім того, Народна екологічна партія закликає органи державної влади активно залучати громадськість до розгляду питань охорони довкілля та прийняття рішень державними і відомчими комісіями, відповідно до Оргуської конвенції (Оргуська конвенція – конвенція Європейської Економічної Комісії ООН про доступ до екологічної інформації - УНІАН), а також забезпечити розгляд найважливіших проектів на громадських слуханнях.

Також А.СВИНАРЕНКО підкреслив, що партія виробила свою позицію і стосовно відміни Верховною Радою України постанови про проведення 30 травня виборів до місцевих органів самоврядування. За його словами, Народна екологічна партія підтримує ініціативу ряду партій та громадських організацій оскаржити в Окружному адміністративному суді Києва відповідне рішення парламенту. Він наголосив, що це рішення ВР порушує Конституцію України та законодавство України.