Київ. 24 лютого. УНІАН. Керівники державних та приватних університетів позитивно оцінюють останні рішення Міністерства освіти та науки України у сфері реформування вищої освіти.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій КВІТ, перший проректор Університету економіки та права «Крок» Олег ШАРОВ та представник Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир БУРКОВ.

С.КВІТ зазначив, що останні накази МОН: про отримання одночасної другої освіти бакалавра, запровадження дворічної системи навчання магістрів та надання можливості студентам вибирати 25% професійних дисциплін, були розроблені спільно з фахівцями провідних вишів країни, причому як державних, так і комерційних.

Відео дня

Він наголосив, що ці документи є дуже позитивними зрушеннями у сфері освіти.

Його підтримали В.БУРКОВ і О.ШАРОВ. Зокрема В.БУРКОВ назвав вищезазначені рішення МОН “значним проривом в українській системі освіти”.

Зокрема, в Києво-Могилянській академії дворічна магістратура діє ще з 1995 року, повідомив С.КВІТ, але були певні труднощі та лунали звинувачення на адресу навчального закладу щодо витрат бюджетних коштів на таку систему. Новий наказ МОН, за його словами, легалізував її та зняв всі питання.

“Це приклад хорошої співпраці між міністерством та університетами”, - зазначив С.КВІТ.

Водночас, за його словами, лише одне міністерство не може подолати всі перешкоди, які стоять на шляху розвитку вищої освіти в Україні. “Тут потрібна системна політика держави. Це повинна бути політика не лише одного Кабінету міністрів, але й Верховної Ради. Вони повинні мати спільну політику щодо вищої освіти, тому що це наше майбутнє”, - наголосив він.

Президент Києво-Могилянської академії стверджує, що раніше розроблений закон про реформування системи вищої освіти, який тривалий час знаходиться в парламенті, вже неактуальний. “Цей закон про вищу освіту, який лежить у Верховній Раді, він вже застарів. Його треба переглядати, його треба оновлювати. І ми не повинні йти такими міліметровими кроками до світової системи освіти, до якої ми повинні вписатись дуже органічно”, - сказав С.КВІТ.

За його словами, через недосконалість законодавства, наприклад, не відбулося впровадження в цьому навчальному році докторської школи західного зразка, що мала замінити існуючу аспірантуру та докторантуру.

С.КВІТ також наголосив, що базою для успішного розвитку навчальних закладів, якості наданої ними освіти та їх конкурентоспроможності з європейськими університетами є їх автономія, і до цього треба дійти якнайшвидше. Впровадження відповідних змін знову ж таки потребує законодавчих змін, що стосуватимуться, зокрема, й фінансових систем, що діють між ВНЗ та державою.

“Якщо ви подивитеся документи асоціації європейських університетів, то вони всі закінчуються тим, що тільки автономія є підставою для розвитку університетів”, - підкреслив С.КВІТ.