23 лютого в  інформаційному агентстві УНІАН  відбулася прес-конференція організаторів  першого візиту в Україну онука Махатми Ґанді, великого «батька» індійської нації і лідера світового руху без насильства, Раджмохана Ґанді.

Організатором приїзду виступила Міжнародна громадська організація "Основи Свободи",  що є частиною міжнародної асоціації «Ініціативи змін», очолюваної паном Ґанді. 

Відео дня

Учасники прес-конференції розповіли, що метою візиту, який стане частиною світового турне Раджмохана Ґанді, буде участь у всеукраїнській громадській акції «Тиждень довіри». Під час візиту, що розпочнеться 19 квітня 2010 року, Раджмохан Ґанді відвідає Київ та Крим.

“Тиждень довіри”, який триватиме з 16 по 23 квітня, має на меті закликати українців переосмислити значення довіри для кожного з нас і для держави в цілому. 

Зокрема, координатор  візиту Р. Ґанді в Україну Зоряна Борбулевич, звертаючись до всіх українців, зазначила: «Чим вітає Тебе сьогодення? Воно жбурляє тобі просто в обличчя різноманітні виклики: економічні, політичні, соціальні, екологічні і т.д. Але це все - зовнішні симптоми хвороби набагато глибшої, зашитої чи не в менталітет нашої нації – дефіциту довіри. Даною кампанією ми не прагнемо прикладати  компреси на зовнішні симптоми, а радше "спровокувати" глибинні зміни. Кожен з нас може бути інструментом таких змін» .

Дефіцит довіри у суспільстві - від міжособистісних  стосунків до міжнародних відносин, був тією перепоною, з якою все життя стикався і проти якої боровся Махатма Ґанді. 

«Довіра не є філософською концепцію, а  практичною і прагматичною тактикою політики змін.  Довіра - необхідний фундамент і обв`язкова умова зростання - чи то на рівні сім`ї чи то на рівні міжнародної співпраці», - додала Зоряна Борбулевич .

Раджмохан є  не тільки генетичним нащадком Махатми  Ґанді. Його діяльність також є продовженням та поширенням філософії його діда.

Він детально вивчив життя і вчення Махатми Ґанді, про що свідчить вже друга книга, де онук без зайового ідеалізму зображує Махатму такого як він був - людиною із своїми слабкостями та спокусами.

Продовжуючи ідеї Махатми, професор, письменник, колишній член парламенту Індії Раджмохан  Ґанді вже півстоліття бере участь у ініціативах, спрямованих на побудову довіри, миру, демократії у світі та боротьбу з корупцією та нерівністю. 

Учасники прес-конференції також зазначили й актуальність довіри в українській політиці.

«Ми сподіваємось, що Юлія Тимошенко та Віктор Янукович виявлять бажання розпочати діалог, адже політична карта України й досі розділена навпіл. А, отже, людям бракує довіри, як до політиків, так і до влади в цілому. Раджмохан Ґанді готовий розглянути їх пропозиції щодо зустрічі і стати модератором такого спілкування. Тим більше, що у нашої держави вже є досвід залучення міжнародних посередників для владнання внутрішніх конфліктів», - сказав Андрій Миселюк, керівник консалтингової групи «ДРАЙВ», яка є співорганізатором візиту. 

Крім того, за словами Зоряни Борбулевич, у березні буде оголошено всеукраїнський конкурс історій та фотографій на тему «Довіра – це…». Переможці отримають можливість особисто поспілкуватися з Раджмоханом Ґанді, отримати написану ним біографію його діда Махатми, а також головний приз – поїздка у Швейцарію до  всесвітнього конференц-центру в містечку Ко. 

Факти світового досвіду: Роль «Ініціатив Змін» офіційно визнано в примиренні і відбудові довіри між Францією і Німеччиною після ІІ Світової війни. 

Все почалось с того, що на запрошення Ініціативи Змін вперше після ІІ Світової війни німецька делегація  (чисельністю 200 людей) виїхала за межі Німеччини для участі в міжнародній конференції Ініціатив змін в містечку Ко в Швейцарії.  Це було в 1947 році.

Як бачимо, об`єднана Європа творилась не за рік і навіть не за десятиріччя... 

Дефіцит довіри коштує нам вдвічі дорожче. Результатом  діяльності  асоціації  у сфері бізнесу та індустрії став діалог та примерення між великим бізнесом Японії, Європи та  США, що відбувся у 70 роках минулого сторіччя.

Однією з цілей світового турне Раджмохана Ґанді  і делегації є підтримка та розповсюдження інформації про Форум з безпеки людства, що проходить у конференц-центрі «Ініціатив змін» у містечку Ко, Швейцарія. 

Програма  візиту: 

Під час “Тижня довіри” відбудеться Громадський Форум за участю самого Раджмохана Ґанді, відомих та авторитетних громадських діячів України, науковців, представників громадських організацій, молоді тощо.

Визначною подією візиту Ґанді стане офіційний прийом 21 квітня у Києві на честь оголошення в Україні “Тижня довіри” (16-23 квітня 2010 року). На захід буде запрошено громадських й політичних діячів, представників бізнесу та дипломатів.       

Візит Раджмохана Ґанді до Криму буде присвячено пошуку довіри у міжетнічному суспільстві Криму. 

Організатори  візиту Раджмохана Ґанді  в Україну та «Тижня довіри в Україні»: МГО "Основи свободи". Співорганізатором «Тижня довіри в Україні»  виступає Консалтингова Група "ДРАЙВ".  Партнер «Тижня довіри в Україні» : міжнародний Фонд «Скорочення ризиків».

У рамках підготовки заходів  «Тижня довіри» організатори пропонують співпрацю  усім зацікавленим особам та організаціям.

Контакти: м. 050-346-25-99 або писати на адресу  drive.0503462599@gmail.com.

Контакти  для преси: +38 097 626 58 95, gandiinukraine@gmail.com.