Київ. 23 лютого. УНІАН. Міжнародна громадська організація “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” презентувала новий правозахисний проект “Влада та люстрація”, спрямованого на правову та інформаційну допомогу громадянам під час змін влади в країні.

Як повідомив під час прес-конференції в УНІАН голова правління “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” Едуард БАГІРОВ, проект розрахований на 5 років і триватиме з лютого 2010 року по лютий 2015 рік. За його словами, звільнення з посад чиновників виключно на підставі політичної доцільності не відповідає міжнародним стандартам спадкоємності влади після демократичних виборів. Він наголосив, що в умовах кризи плинність кадрів на державній службі, службі в органах місцевого самоврядування та інших призводить до неможливості ефективної реалізації правової та економічної реформи та досягнення Україною рівня провідних країн світу. “Вважаємо, що новій владі необхідно впровадити новий формат взаємовідносин з посадовими особами, призначеними старою владою - це формат співпраці та порозуміння”, - сказав він. Е.БАГІРОВ зауважив, що обрана влада-2010 не повинна проводити політику масового звільнення з державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, правоохоронних органів. При цьому він наголосив, що допомога з боку працівників проекту не залежатиме від того, до якої політичної сили належить той чи інший громадянин. “Якщо будуть звернення від Юлії ТИМОШЕНКО, ми будемо їй надавати правову допомогу”, - сказав він. Е.БАГІРОВ зауважив, що його організація надавала правову допомогу представникам усіх без винятку політичних сил, “як Партії регіонів, коли вони були в опозиції, так і БЮТ, коли вони працювали в опозиції”. “Для мене та моїх однодумців не має значення політичний колір”, - сказав він. За словами Е.БАГІРОВА, наразі в проекті працюють 27 осіб, але до нього можуть долучитися всі бажаючі.

Основними завданнями проекту є здійснення громадського контролю за дотриманням основних принципів державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, за дотриманням вимог закону при реалізації права на державну службу тощо. Крім того, проект буде спрямований на проведення інформаційних розслідувань за фактами порушень чинного законодавства про держслужбу, сприяння реалізації журналістами права на отримання консультацій та висновків фахівців у галузі права при перевірці створених інформаційних матеріалів тощо.

Відео дня

В свою чергу шеф-редактор Міжнародного агентства інформаційних розслідувань – МАІР, що є інформаційним партнером проекту, Даніл КІР’ЯКОВ зауважив, що агентство сприятиме проведенню журналістських розслідувань в рамках здійснення проекту. “Ми надаватимемо свій майданчик в інтернеті для публікацій відповідних матеріалів”, - сказав він.