Київ. 23 лютого. УНІАН. З 16 по 23 квітня відбудеться вперше в Україні акція “Тиждень довіри” під патронатом онука Махатми Ганді - Раджмохана ГАНДІ - публіциста, громадського діяча та одного з ідеологів руху примирення без насилля. Про це сказала на прес-конференції в УНІАН представник Міжнародної громадської організації “Основи свободи” Зоряна БОРБУЛЕВИЧ.

За її словами, ця акція проводиться з метою ініціювання широкого діалогу всередині України щодо “побудови довіри між різними прошарками суспільства задля сталого розвитку країни”. Вона зазначила, що проводячи акцію і запрошуючи Р.ГАНДІ в Україну, “ми хочемо звернутися до тих небайдужих, до тої думаючої еліти країни, яка хоче і може працювати і привносити необхідні зміни”.

З.БОРБУЛЕВИЧ повідомила, що під час “Тижня довіри” передбачається проведення основних чотирьох подій. Вона повідомила, що відбудеться фотовиставка за результатами всеукраїнського фотоконкурсу “Довіра - це...”, який проходитиме з 1 березня по 1 квітня 2010 року. При цьому повідомила, що переможець конкурсу матиме змогу поїхати до всесвітнього конференц-центру в Ко (Швейцарія), тобто в місця історичного примирення Франції та Німеччини після Другої світової війни. За її словами, 21 квітня також відбудеться громадський форум “Довіряти - просто? Довіряти - складно?” в Києво-Могилянській академії за участю представників освіти, політики, громадських діячів. Вона зазначила, що 21 квітня пройде урочистий прийом за участю Р.ГАНДІ “До відкритості через довіру”. Окрім того, за її даними, 23 квітня в Коктебелі (Крим) відбудеться круглий стіл “Пошук довіри у міжнаціональному суспільстві Криму”.

Відео дня

Керівник консалтингової групи “Драйв” Андрій МИСЕЛЮК вважає, що проведення акції “Тиждень довіри” необхідно для повернення довіри в Україні, зокрема, до влади, в середині суспільства, оскільки це має великий вплив і на розвиток країни в усіх сферах життя. За його словами, немає “простого і універсального рецепту“ для побудови в Україні суспільства, яке ґрунтується на суцільній довірі. Він зазначив, що в квітні, коли “політична круговерть” стане трохи спокійнішою, то проведення акції приверне увагу до тих питань, які необхідно вирішувати системно. За його словами, публіцист, громадський діяч та один з ідеологів руху примирення без насилля Р.ГАНДІ має “щире бажання допомогти налагодити діалог”, зокрема між політиками.

З.БОРБУЛЕВИЧ зазначила, що міжнародна організація “Основи свободи” є частиною міжнародної асоціації “Ініціативи змін”, яка об’єднує осередки у більш як 60 країнах світу. Р.ГАНДІ очолює цю міжнародну асоціацію. Вона додала, що Раджмохан ГАНДІ є онуком Махатми Ганді - одного з керівників та ідеологів національно-визвольного руху Індії, чия філософія не насилля вплинула на розвиток національних і світового рухів прихильників мирних реформ.