Британська Рада в Україні в партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України (МВС), Харківським інститутом соціальних досліджень та Міжнародною Організацією з Міграції (МОМ) провели презентацію результатів проекту, спрямованого на дотримання прав людини в правоохоронній практиці органів внутрішніх справ (ОВС). Проект реалізовувався за фінансування Фондом стратегічних програм Уряду Великої Британії через  Посольство Великої Британії в Україні.  Прес-конференція відбулася  в четвер, 18 лютого, о 10:30 в приміщенні інформаційного агентства «УНІАН» (вул. Хрещатик, 4, другий поверх). 

У прес-конференції взяли участь Джонатан Бейтсон, Другий секретар Посольства Великої Британії в Україні, Світлана Яворська, начальник відділу проектів Посольства Великої Британії в Україні, Наталія Василюк, заступник директора з проектів Британської Ради в Україні, Олег Мартиненко, начальник управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС України, Юрій Бєлоусов, помічник Міністра МВС, Деніс Кобзін, директор Харківського інституту соціальних досліджень.

В рамках проекту група експертів проаналізувала процедури, що регламентують дії працівників органів внутрішніх справ (ОВС) та надала рекомендації про те, як покращити практику дотримання міжнародних стандартів з прав людини.

Відео дня

«Етнічно-вибірковий підхід є як дискримінаційним, так і неефективним. Адже ставлення правоохоронних органів до певних груп суспільства ґрунтується не на доказах, а на упередженнях і стереотипах. Необґрунтованість расистських стереотипів щодо злочинності легко побачити, якщо порівняти досвід деяких національних меншин в різних країнах: вірмени в Росії і вірмени у Франції матимуть різні спогади про зустрічі з поліцією; ірландець, який жив у США, був би вельми здивований вибірковим ставленням до себе у британських аеропортах, а єврей в Україні мав би інший досвід спілкування з правоохоронними органами, ніж єврей у Нідерландах», говорить Бойко Тодоров, міжнародний експерт проекту, старший науковий співробітник Центру дослідження демократії (Болгарія). 

«Проект Британської Ради та МВС був пілотним в Україні та являв собою першу спробу залучити представників українських ОВС до зусиль неурядових організацій та органів виконавчої влади щодо запобігання дискримінації меншин з боку міліції.  У рамках проекту міжнародним експертом із питань захисту прав людини був розроблений тренінговий модуль з етнічної толерантності та проведена серія тренінгів для 50 працівників ОВС, які у подальшому зможуть поділитися новими підходами зі своїми підлеглими. Крім того, залучені експерти розробляють проект нормативного акту, який передбачає дотримання людської гідності та усунення проявів расової та етнічної дискримінації в правоохоронній діяльності ОВС», говорить Олег Мартиненко, начальник управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС України.

Довідка

Проект «Виключення расової та етнічної дискримінації з нормативно-правової бази органів внутрішніх справ України» тривав з вересня 2009 року до лютого 2010 року. Мета проекту - зміна процедур, що регламентують дії працівників ОВС, які не відповідають стандартам захисту прав людини або які відображають расову або етнічну упередженість, і таким чином допомагають МВС в дотриманні людської гідності та благополуччя мігрантів, біженців та меншин в Україні.

В ході проекту МВС розробило проект нормативного акту, спрямованого на протидію етнічно вибірковому підходу в діяльності ОВС.

Racism and intolerance issues

M: (+ 380 97) 36 18 379

T: (+ 380 44) 56 85 015

F: (+ 380 44) 56 85 016

www.iom.org.ua