12 лютого 2010 року у м. Львів, на базі Юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся професійний захід Асоціації адвокатів України, в рамках якого також було проведено виїзне засідання Комітету з господарського та цивільного права і процесу ААУ.

Захід був проведений у два етапи:

Тема першої робочої сесії-конференції: АДВОКАТУРА УКРАЇНИ: ВЧОРА, СЬОГОДНІ,       ЗАВТРА

Відео дня

Тема другої робочої сесії: «Деякі практичні аспекти ведення адвокатом справ про розірвання шлюбу і поділ спільного майна подружжя».

У першій сесії, котра пройша у формі конференції для студентів-правників, своїм досвідом роботи адвокатом поділились метри української адвокатури: Випускниця  Юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка, адвокат, Заслужений юрист України, Член Вищої Кваліфікаційної Комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України з 2003 року, Віце-президент Асоціації адвокатів України Клара Григорівна Маргулян; Член Вищої Ради Юстиції, адвокат Сергій Федорович Сафулько, Секретар Вищої Кваліфікаційної Комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України, Заслужений юрист України, Адвокат Галина Василівна Ковбасінська.

Участь таких шанованих українських адвокатів у вказаному заході викликала високий інтерес у кожного, хто відвідав цю надзвичайно важливу подію, як у адвокатів, так і у студентів Львівського національного університету імені Івана Франка, котрі в майбутньому уже напевно стануть адвокатами. Кожен із виступів викликав масу запитань, зокрема у студентів, що надзвичайно було приємно запрошеним гостям, адже вони самі, здається нещодавно, були студентами, а декотрі з них, а саме, Маргулян Клара Григорівна, Сафулько Сергій Федорович були студентами юридичного факультету Львівського національного університету, а тепер уже після довгих років практики, з превеликим задоволенням ділилися дорогоцінним багаторічним досвідом із своїми послідовниками та тими, хто вже обрав на своєму життєвому шляху професію адвоката.

Також у конференції взяв участь Заступник Завідуючого кафедри з цивільного права та процесу Юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка, Кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України, доцент Богдан Йосип Гнатович, котрий радо привітав усіх гостей засідання та виступив з короткою доповіддю на тему ораторського мистецтва в роботі адвоката.

Друга сесія заходу була робочою і  проведено її  було в рамках виїзного засідання комітету з господарського права та процесу ААУ на тему: «ДЕЯКІ ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВЕДЕННЯ АДВОКАТОМ СПРАВ ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ І ПОДІЛ СПІЛЬНОГО МАЙНА ПОДРУЖЖЯ».

Робочу сесію відвідало понад 60 адвокатів із різних регіонів України, а зокрема, Одеси, Львова, Тернополя, Хмельницького та Києва. Кожен із виступів викликав масу запитань, в результаті чого відбулася дуже жвава дискусія навколо питань порядку денного робочої сесії.

Під час робочої сесії виїздного засідання ААУ, адвокати обговорили такі питання:

- Адвокат – представник сторін у справах про розлучення. Високий рівень індивідуалізації процесу.  Соціально - психологічний аспект роботи адвоката при підготовці справи до судового розгляду.  Етапи визначення адвокатом тактики та стратегії представництва:  Представництво інтересів  адвокатом  за відсутності довірителя;

- «Адвокат у справах про розірвання шлюбу: з’ясування Адвокатом дійсних обставин справи та взаємовідносин сторін (підстав для припинення шлюбу), формування та забезпечення доказової бази, правильне складання процесуальних документів (викладення обставин, що мають істотне значення для справи), правильне формулювання вимог (прохання до суду)»;

- проблематика понятійного апарату (терміни «набуте», «нажите» і «придбане»);

- поділ корпоративних прав, акцій та майна, яке належить фізичній особі-підприємцю. Практика застосування Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя»;

- поділ зобов’язань, питання сумісного боргу, договір в інтересах сім’ї,- особисті кошти.

Професійний захід, проведений ААУ у м. Львів став надзвичайно цінним для  адвокатів. Підняття рівня знань адвокатів та створення середовища для спілкування колег, спілкування зі студентами юридичних факультетів Вузів, які бажають обрати професію адвоката,  є одними із основних завдань Асоціації адвокатів України.

Професійний захід було організовано Київським міським відділенням Асоціації адвокатів України під керівництвом адвоката, голови відділення Валентина Гвоздія за участю команди професіоналів, членів ААУ: адвоката Анжеліки Сицько (голова комітету з кримінального права ААУ),  адвоката Олега Чернобая, та адвоката Олени Павлової (співголови комітету з господарського та цивільного права ААУ) – які виступили доповідачами по вище зазначених темах, та за підтримки Президента Асоціації адвокатів України Ольги Дмітрієвої.

Співорганізатором заходу стало Львівське міське відділення ААУ під керівництвом  адвоката Прокопишина Богдана Миколайовича.

В найближчому майбутньому Асоціацією адвокатів Укарїни заплановано проведення подібних заходів у Харкові, Донецьку, Луцьку, Ужгороді, Хмельницькому та інших містах України.

вул. Дніпровська набережна, 3, м. Київ, 02098

тел.: 8 (044) 491 69 71, факс: 8 (044) 553 74 39,

е-пошта: info@uaa.org.ua