Київ. 11 лютого. УНІАН. Родичі капітана затонулого судна «Нафтогаз-67» просять керівництво Мінтрансу, Міністерства палива та енергетики зобов`язати судновласника - ДАК «Чорноморнафтогаз» подати апеляцію на рішення гонконзького суду, який засудив українського капітана Юрія КУЛЕМЕСІНА до 3,2 року позбавлення волі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили дружина капітана Антоніна КУЛЕМЕСІНА і його зять Олексій РИБАКОВ.

«Ми вимагаємо, щоб керівництво країни зобов`язало судновласника довести до кінця цю справу, відстояти честь капітана і український прапор, сплативши роботу адвоката, і добитися того, щоб Ю.КУЛЕМЕСІНА випустили під заставу, як це відбулося з двома китайськими лоцманами і капітаном другого судна», - сказав О.РИБАКОВ.

Відео дня

При цьому зять капітана пояснив, що родичі в приватному порядку не можуть подавати ніяких клопотань, оскільки Ю.КУЛЕМЕСИН «був при виконанні службових обов`язків і за нього має нести відповідальність держава в особі судновласника».

Разом з тим він зазначив, що спроби, до яких не раз вдавалися родичі, після оголошення 15 січня цього року вироку гонконзьким судом зустрітися для обговорення подальших дій з керівництвом «Чорноморнафтогазу» не увінчалися успіхом.

За словами зятя капітана, єдиним державним органом, який у цій ситуації відреагував на звернення, стало Міністерство закордонних справ України, яке направило ноту протесту китайському уряду на рішення гонконзького суду, котрий під час розгляду справи не врахував майже три десятки позицій, а також не прийняв до уваги висновок морського департаменту Гонконгу, в якому сказано, що українська сторона не здійснила ніяких порушень, які привели до корабельної аварії.

Також родичі Ю.КУЛЕМЕСІНА зазначили, що дата подачі апеляції закінчується 13 лютого, проте у зв`язку з тим, що підсудний через свого адвоката подав заяву про намір оскаржити вирок, цей термін, можливо, буде відсунутий.

Даючи оцінку бездіяльності судновласника, О.РИБАКОВ висловив переконання, що керівництво «Чорноморнафтогазу» не усвідомлює, що може статися у разі втрати термінів апеляції, оскільки надалі компанії необхідно буде зіткнутися з розглядом справи про відшкодування збитків українській стороні за втрачене судно.

У той же час родичі моряка висловили сподівання і побажання, щоб ситуацію навколо того, що відбувається, узяв під свій особистий контроль міністр палива та енергетики Юрій ПРОДАН.

Як повідомляв УНІАН, суд Гонконгу визнав українського капітана судна «Нафтогаз-67» співвинуватцем загибелі 18 моряків у березні 2008 року. 15 січня 2010 р. український капітан Ю.КУЛЕМЕСІН був засуджений до трьох років і двох місяців позбавлення волі.

Довідка УНІАН. Буксир і суховантажне судно зіткнулися 22 березня 2008 року в умовах туману поблизу побережжя Гонконгу. «Нафтогаз-67» затонув за лічені хвилини. На його борту знаходилося 25 чоловік. Вдалося врятуватися тільки шістьом українцям і громадянину Китаю.

Суд вирішив, що у буксира і суховантажного судна було «достатньо часу», щоб уникнути зіткнення, але вони почали щось робити тільки за хвилину до нього.