Київ. 10 лютого. УНІАН. Довірені особи кандидата у президенти України Юлії ТИМОШЕНКО заявляють про сфальсифіковані результати другого туру виборів глави держави на окремих дільницях у Миколаївській області та Донецьку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили члени окружних виборчих комісій з Донецька та Миколаєва Ольга КНЯЗЕВА та Михайло МІХНЕЙ, а також довірені особи Ю.ТИМОШЕНКО у виборчих округах у Миколаївській області Леонід КЛИМЕНКО, Андрій ЧЕКАНОВИЧ, Євген НАКОНЕЧНИЙ.

За інформацією О.КНЯЗЕВОЇ, фальсифікації відбувались шляхом внесення до списку виборців осіб, які вже померли, а також прізвищ людей, які нібито проживають за адресами, де насправді значаться нежитлові будівлі й навіть шахти.

Відео дня

“І це все відбувалось з дозволу Держреєстру”, - заявила вона.

Крім того, О.КНЯЗЕВА стверджує, що в результати голосування на дільницях округу були враховані чисті бюлетені. “102 дільниці... Ми засідали дві доби і не змогли здійснити перерахунок на жодній дільниці. Більш того, довірена особа кандидата ТИМОШЕНКО подала заяву до адміністративного суду Донецька і відповідач – голова окружної комісії №44 визнає позов, водночас нам відмовляють у задоволенні позову”, - сказала вона.

Також О.КНЯЗЕВА повідомила, що інформацію про всі виявлені факти порушень виборчого законодавства передані до Центральної виборчої комісії.

У свою чергу, Л.КЛИМЕНКО заявив, що головним порушенням на виборах в Миколаївській області, зокрема у його окрузі, було підвезення громадян до виборчих дільниць.

“Воно здійснювалось в масовому порядку, тому що в цей округ входить більшість сільських районів. І що було головне під час цього підвозу – це агітація за кандидата Віктора ЯНУКОВИЧА, обробка виборців, включаючи горілку, гроші харчі і т.д.”, - заявив Л.КЛИМЕНКО.

Він упевнений, що це могло значно вплинути на вибір громадян під час голосування.

Л.КЛИМЕНКА підтримали інші присутні на прес-конференції представники Ю.ТИМОШЕНКО у виборчих округах Миколаївщини. Вони також заявили про організоване підвезення виборців до дільниць та агітацію на користь В.ЯНУКОВИЧА.

У свою чергу, М.МІХНЕЙ повідомив, що має свідчення людей, аудіозаписи та фотографії, які підтверджують факти проведення агітації в автобусах, що підвозили громадян на виборчі дільниці, а також підкуп виборців.

При цьому Є.НАКОНЕЧНИЙ висловив переконання, що підвезення та підкуп виборів призвели до поразки Ю.ТИМОШЕНКО на виборах. “Я впевнений, якби не це, то результат був би з точністю навпаки або навіть з більшим відривом”, - сказав він.

Учасники прес-конференції також звинуватили суди та правоохоронні органи в упередженому ставленні до поданих позовів та звернень стосовно фактів порушень виборчого законодавства.

На запитання журналістів, чому всі перераховані порушення законодавства не помітили міжнародні спостерігачі, представники Ю.ТИМОШЕНКО заявили, що ті боялися вийти на вулицю, і коли вони намагались привернути увагу спостерігачів до цих порушень, то пояснювали свої відмови зафіксувати незаконні дії “втручанням в особисте життя” громадян.

При цьому О.КНЯЗЕВА заявила, що міжнародні спостерігачі, які працювали в її окрузі, не мали уявлення про Державний реєстр виборців, і які фальсифікації з його допомогою можна робити.