Київ. 8 лютого. УНІАН. У другому турі виборів Президента України продовжилася тенденція до покращення рівня їх проведення, порівняно з виборами 2004 року.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказала голова міжнародної місії Спостереження за виборами Президента України (ENEMO) Таскін РАХИМБЕК.

«Атмосфера виборів під час другого туру була в цілому вільна від тиску, залякування чи погроз стосовно кандидатів», - відзначила Т.РАХИМБЕК.

Відео дня

Також, за її словами, спостерігачами ENEMO не було зафіксовано фактів централізованого зловживання адміністративним ресурсом, при цьому мали місце лише поодинокі випадки тиску на виборців і спостерігачів.

На прес-конференції також зазначалося, що хоча сам день виборів пройшов без повідомлень про систематичні фальсифікації й був загалом оцінено краще, ніж перший тур, відзначені ENEMO раніше процедурні та організаційні проблеми стали перешкодою для роботи багатьох комісій, а також причиною нерівномірного застосування законодавчих норм щодо голосування вдома.

Представники ENEMO, зважаючи на факти спроб купити голоси виборців, а також фальсифікацій виборів, звернулися до представників влади з проханням провести детальне розслідування таких інцидентів.

Також зазначається, що хоча кількість спостерігачів ENEMO, які не були допущені до виконання своїх повноважень, значно зменшилася порівняно з першим туром, спостерігачам ENEMO було відмовлено в отриманні такої можливості в деяких випадках, зокрема, при процесі підрахунку бюлетенів і фіксації результатів голосування на рівні окружних виборчих комісій.

Крім того, на думку представників ENEMO, під час проведення другого туру Центральна виборча комісія (ЦВК) функціонувала достатньо неупереджено, але продовжувала практику закритих засідань, на які не допускалися спостерігачі.

Спостерігачі ENEMO констатували, що 98% виборчих дільниць в Україні відкрилися вчасно, і лише 1,47% дільничних виборчих комісій (ДВК) почали роботу із запізненням до 15 хвилин. Цей факт свідчить про значне покращення рівня підготовки порівняно з першим туром виборів, а також попереднім досвідом проведення виборів в Україні.

Також, порівняно з першим туром і попередніми виборами, спостерігачі ENEMO відзначають значне покращення в дотриманні процедур відкриття і загальної роботи виборчих комісій. ENEMO позитивно оцінює роботу близько 95% відсотків ДВК, де були присутні спостерігачі ENEMO.

Повідомляється, що, як і в першому турі, проблемою дня виборів було дотримання принципу таємниці голосування. Спостерігачі ENEMO відзначили багато випадків, в яких розташування кабін для голосування не могло забезпечити повної самоти для виборців при процедурі волевиявлення.

Під час проведення другого туру спостерігачі ENEMO відзначали використання членами комісії власного розуміння норм законодавства при здійсненні голосування вдома. Також було висловлено занепокоєння щодо заяв про голосування вдома, написаних одним почерком. При цьому, оскільки на голосування вдома було подано порівняно невелику кількість заяв, проблеми, пов`язані з цією процедурою, швидше за все, не матимуть значного впливу на результати виборів.

Крім того, представники ENEMO зазначили, що впровадження повністю централізованого реєстру виборців в Україні привело до значного покращення якості списків виборців. Проте, відсутність чіткого певного порядку внесення змін до списків виборців в день голосування на рівні дільниць стала причиною нерівномірного застосування законодавчих норм, яке часто залишалося на розсуд членів комісій.

В цілому місія ENEMO повідомляє про покращення, відмічені в роботі ДВК у другому турі. 95% спостерігачів ENEMO дали позитивну оцінку діям членів комісії щодо дотримання процедур голосування.

Довідка УНІАН. Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) направила 450 короткострокових спостерігачів для здійснення моніторингу за всіма етапами процесу голосування на президентських виборах-2010, включаючи відкриття дільниць, голосування, підрахунок голосів і підбиття підсумків голосування на виборчих дільницях і в окружних виборчих комісіях у другому турі виборів Президента України 2010 року.

В цілому спостерігачі ENEMO стежили за відкриттям 204 виборчих дільниць, голосуванням на 2157 виборчих дільницях і підрахунком голосів на 200 виборчих дільницях. Крім того, ENEMO направила 8 короткострокових спостерігачів для моніторингу дня виборів у посольствах і консульствах України в Росії (Москва, Санкт-Петербург, Ростов-на-Дону, Владивосток), Республіці Молдова (Балті, Кишинів) і Білорусі (Мінськ, Брест).