КИЇВ, УКРАЇНА – високоповажна Рейнел Андрейчук, канадський сенатор та голова представництва Канадської місії спостерігачів за виборами у 2010 році на президентських виборах в Україні, надала сьогодні попередній звіт Місії щодо основних висновків після закриття виборчих дільниць.

"Жодні вибори не застраховані від порушень і проблем, і ми продовжуємо збирати детальну інформацію від наших спостерігачів на місцях", заявила сенатор Андрейчук. "Спираючись на ті доповіді, які вже отримано, ми можемо стверджувати, що більш-менш значимі порушення, які ми помітили під час виборів, не носили системного характеру, і не видаються значними згідно їх кількості та можливості впливу на результати виборів, а тому – не ставлять під сумнів об`єктивність виборчого процесу".

Незалежна Канадський місія, або іншими словами: Місія Канада – Україна, вибори 2010, направила для спостереження за перебігом виборів на місцях 200 короткострокових спостерігачів до 19 областей, до столичного адміністративного округу Києва та адміністративного округу Севастополя, а також до Автономної республіки Крим для спостереження за другим туром президентських виборів в Україні, що відбувся 7 лютого 2010 року.

Відео дня

Мета місії полягала в тому, щоб спостерігати і доповідати про те, чи результати виборів дійсно відображають демократичне волевиявлення виборців України. Канадські спостерігачі намагалися виконувати свої обов’язки зі спостереження, робити необхідні записи і звітувати без будь-якого перешкоджання чи втручання у виборчий процес.

Канадські спостерігачі були присутні при відкритті виборчих ділянок, спостерігали за процесом голосування протягом дня, і були свідками закриття виборчих дільниць. В цілому Місія відзначила добре організований процес голосування, а також велику тенденцію щирого бажання громадськості та членів виборчих комісій щодо проведення вільного і відкритого голосування.

За виключенням незначних непорозумінь, виборці користувались безперешкодним доступом до  виборчих дільниць й голосували, як правило, без залякування. Голосування, підрахунок голосів та доповіді відбувались в атмосфері безпеки та у відповідності з керівними статутами. Місія дійшла висновку, що прагнення українського народу до справедливих виборів, як на нашу думку, були реалізовані.

"Визнаючи те, що Центральна виборча комісія ще офіційно не оголосила результати виборів, за нашими попередніми оцінками, оголошення остаточних результатів буде дійсно відображати справжнє  демократичне волевиявлення українських виборців, a також й те, що самі вибори були чесними та прозорими", підсумувала  сенатор Андрейчук.

Місія Канади була виконана за фінансової підтримки уряду Канади через Канадське агентство міжнародного розвитку (Canadian International Development Agency)

Більш детальною  інформацією володіє: Ярослав Баран, заступник голови місії (зв`язок)

 +38 098 417 14 32 Україна. (613) 301-8802 Канада. yaroslav.baran@ukraine2010.canadem.ca