Київ. 4 лютого. УНІАН. Ухвалений вчора Верховною Радою України закон про зміни до закону про вибори Президента не лише не сприяють проведенню демократичних виборів, а й створюють додаткові загрози для порушення виборчих прав громадян та інших суб’єктів виборчого процесу.

Про це заявила на прес-конференції в агентстві УНІАН координатор виборчих програм Громадської мережі “ОПОРА” Ольга АЙВАЗОВСЬКА.

Вона наголосила, що “під час внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” парламент не змінив жодної з норм, застосування яких стало причиною найбільшої кількості порушень та викликало значний суспільний резонанс (внесення виборців до списку у день голосування, волевиявлення за межами виборчих дільниць) під час першого туру”.

Відео дня

Як сказала О.АЙВАЗОВСЬКА, є факти підкупу виборців. Вона назвала причини, що спонукають громадян йти на порушення закону і брати кошти: низький рівень добробуту, зневіра у політиках та нав’язування громадськості думки про те, що вибір окремого українця не є вирішальним у національних масштабах, безкарність учасників та організаторів підкупу на попередніх виборах, меркантильне ставлення громадян до виборчого процесу - від рівня рядових агітаторів, виборців до функціонерів штабів.

За словами О.АЙВАЗОВСЬКОЇ, на відмінну від першого туру виборів, напередодні 7 лютого значно зросла кількість матеріалів, спрямованих проти конкурента. Вона сказала, що матеріали розповсюджуються як відкрито, з агітаційних наметів обох кандидатів, так і анонімно, без вихідних даних. “Неможливо виділити регіон, де б чорного піару не було зафіксовано”, - зазначила координатор виборчих програм мережі “ОПОРА”.

У свою чергу, координатор мережі спостерігачів Громадської мережі ОПОРА Юрій ЛІСОВСЬКИЙ зауважив, що спрощена процедура формування виборчих комісій і залучення до роботи осіб, які працювали 17 січня, дають підстави сподіватися, що підготовка до проведення повторного голосування пройде на вищому організаційному рівні.

Водночас він додав, що більшість дільничних виборчих комісій не передали відомості про уточнення у списках виборців ні до окружних виборчих комісій, ні до відділів ведення Держреєстру. За його словами, це може призвести до того, що виборці, прийшовши на дільницю 7 лютого, можуть повторно не знайти себе у списку або виявити помилки в особистих даних.

Як повідомив Ю.ЛІСОВСЬКИЙ, під час другого туру до виборчих комісій “квоти від кандидата Віктора ЯНУКОВИЧА в багатьох областях закривалися через квоти кандидатів, які були у першому турі, зокрема, Михайла БРОДСЬКОГО, Сергія РАТУШНЯКА та Василя ПРОТИВСІХ, а квоти для Юлії ТИМОШЕНКО закривалися квотами Людмили СУПРУН, Віктора ЮЩЕНКА та Олега ТЯГНИБОКА, а подекуди і Юрія КОСТЕНКА”.