Київ. 4 лютого. УНІАН. Голова Шевченківськоъ райдержадміністрації Києва та почесний голова громадської організації “Кияни передусім” Віктор ПИЛИПИШИН заявляє, що за вказівкою міської влади рекламні оператори відмовляють організації у розміщенні інформаційних плакатів про основні тези напрацьованого нею економічного плану розвитку Києва.

Про це В.ПИЛИПИШИН заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як сказала, у свою чергу, голова руху “Кияни передусім”, депутат Київради Олена АНТОНОВА, громадський рух було створено з метою об’єднати киян, яким небайдужа подальша доля міста, і спільно напрацювати схему вирішення проблем столиці.

Відео дня

Ситуацію з розміщенням плакатів руху “Кияни передусім” вона прокоментувала так: “Нам потрібен діалог з киянами, але його не вийшло. На усі наші спроби якимсь чином розмістити у засобах масової інформації, на рекламоносіях, використовуючи будь-які засоби медіа та зовнішню рекламу, нам сьогодні усюди кажуть: “ні”. На нас сьогодні табу”.

Як зауважив директор з реклами ГО “Кияни передусім” Сергій БУЛАНИЙ, організація мала намір розмістити свої плакати на рекламних носіях ще навесні 2009 року. Для цього були підписані угоди з близько 20 операторами і було проплачено близько 250 біг-бордів. За його словами, з першого дня, коли оператори почали розклейку цих бордів, господарям і керуючим менеджерам операторів почали надходити дзвінки з вимогою зняти соціальну рекламу і звернення ГО “Кияни передусім”.

“Частина операторів одразу вимушена була демонтувати нашу рекламу по тій причині, що вони прямо чи якимсь іншим чином залежать від чиновників КМДА, від “Київреклами”. Частина операторів вирішила почекати і пішла нам назустріч і постраждала. У нас є письмові підтвердження про демонтаж площ, про погрози з боку чиновників КМДА. Так чи інакше протягом тижня усі 250 площин були демонтовані або заклеєні іншою рекламою”, - заявив С.БУЛАНИЙ.

Він також зазначив, що у січні цього року громадський рух знову звернувся до операторів з метою розмістити плакати й отримав відмову.

“Вони реально боялись вступати у конфліктні ситуації з міською владою”, - переконаний директор з реклами ГО “Кияни передусім”.

В.ПИЛИПИШИН додав, що навесні, коли почали знімати рекламу “Киян передусім”, він особисто зустрічався з мером Леонідом ЧЕРНОВЕЦЬКИМ з цього приводу. “Відносно бордів він сказав: «Вказівку не давав, але те, що зробив БАСС (перший заступник голови КМДА – УНІАН), я вважаю правильним, і ви борди свої в місті не розмістите”, - повідомив В.ПИЛИПИШИН про результат цієї зустрічі.

За словами адвоката Олександра ДАНИЛЮКА, “такі дії міської влади є кримінальними і підпадають під низку статей Кримінального кодексу”, зокрема, щодо перешкоджання законній діяльності громадських організацій і зловживання владою або службовим становищем, а також щодо перешкоджання підприємницькій діяльності, що здійснюють в даному випадку оператори реклами.

В.ПИЛИПИШИН зазначив, що ця ситуація є лише одним із прикладів того, що відбувається в Києві: “Одна сім’я зробила з міста Києва акціонерне товариство закритого типу, де один клан розпоряджається всім: бюджетом, майном, землею. Без їхньої волі, без їхнього підпису не вирішується жодне питання у Києві. До якого стану вони довели столицю – ми бачимо”.

Він повідомив, що з приводу неможливості розмістити рекламу вже направлено звенення Президенту України, політикам, і якщо ситуація не зміниться, то “Кияни передусім” звертатимуться до міжнародної спільноти.