Київ. 3 лютого. УНІАН. Голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, голова Народного руху України Борис ТАРАСЮК прогнозує, якщо Президентом стане Юлія ТИМОШЕНКО, зовнішня політика України захищатиме національні інтереси, а за президентства Віктора ЯНУКОВИЧА, вона здійснюватиметься “за інструкціями Кремля”.

Про це Б.ТАРАСЮК заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“За умови обрання В.ЯНУКОВИЧА нас очікує невиразна, підпорядкована Кремлю зовнішня політика. За Президента Ю.ТИМОШЕНКО зовнішня політика буде прогнозованою і підпорядкованою українським національним інтересам, без поклонів у той чи інший бік”, - вважає Б.ТАРАСЮК.

Відео дня

Зокрема, на його думку, за президентства лідера Партії регіонів взаємини з Європейським Союзом ґрунтуватимуться на здебільшого декларативній політиці без здійснення конкретних кроків стосовно наближення до критерії членства.

Він спрогнозував, що через це можна очікувати погіршення відносин с ЄС, негативних наслідків для підписання Угоди про асоціацію та призведе до згортання переговорів про скасування візового режиму для громадян України.

При Президентові Ю.ТИМОШЕНКО, заявляє Б.ТАРАСЮК, можна очікувати на послідовність і продовження курсу на членство в ЄС, а також укладання Угоди про асоціацію вже у другій половині 2010 року з можливою перспективою членства в Євросоюзі.

Б.ТАРАСЮК також відзначив непослідовність і безперспективність політики В.ЯНУКОВИЧА щодо вступу України в НАТО.

“Що стосується Ю.ТИМОШЕНКО, то тут я можу спрогнозувати продовження курсу на членство в НАТО за результатами загальнонаціонального референдуму. Ціла низка положень з цього міститься в угодах про створення Коаліції демократичних сил 2007-го і 2008 років. Я не бачу жодних відмінностей у політиці щодо членства в НАТО у разі, якщо президентом стане Ю.ТИМОШЕНКО, від чинного нині діючого Президента”, - наголосив Б.ТАРАСЮК.

Стосовно відносин з Росією, політик прогнозує, що за умови обрання главою держави В.ЯНУКОВИЧА, можна очікувати “підпорядкування зовнішньої політики України в усіх її аспектах інтересам й інструкціям Кремля”.

Також, вважає народний депутат, позиція В.ЯНУКОВИЧА може призвести о продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

У питанні взаємин в енергетичній галузі з Росією, на переконання Б.ТАРАСЮКА, політика В.ЯНУКОВИЧА може призвести до втрати державою контролю над власною газотранспортною системою, а приєднання до проектів з будівництва газопроводів в обхід України суперечить національним економічним інтересам.

Також Б.ТАРАСЮК негативно оцінив позицію лідера Партії регіонів у питанні надання російській мові статусу другої державної, що є “виконанням настанови Кремля”.

Щодо президентської політики Ю.ТИМОШЕНКО стосовно Росії, Б.ТАРАСЮК оцінює її як конструктивну, спрямовану на забезпечення національних інтересів України. Зокрема, щодо Чорноморського флоту – буде реалізовано вимога Конституції про заборону присутності військових баз на території України.

“ТИМОШЕНКО заперечує передачу ГТС у будь-яку форму власності, згідно із законом. Вона твердо стоїть на позиції єдиної державної мови – української із забезпеченням права громадян інших національностей користуватися своїми мовам. І, звичайно, вона буде продовжувати курс на усіляку підтримку української історії, забезпечення історичної справедливості, у тому числі й відносно тих, хто віддав життя за свободу і незалежність нашої держави”, - переконаний Б.ТАРАСЮК.

Він підсумував – є помилкою і оманою виборців, як про це заявляється, що програмні президентські зовнішньополітичні засади обох кандидатів є однаковими.

“Аналіз зовнішньополітичних наслідків доводить, що ці позиції двох кандидатів є абсолютно відмінними”, - вважає Б.ТАРАСЮК.