Київ. 5 лютого. УНІАН. З 1 вересня органи студентського самоврядування отримають 10% квоту у складі вчених рад вузів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО, коментуючи підписаний вчора Президентом України закон “Про внесення змін о Закону України “Про вищу освіту” щодо питань студентського самоврядування”, прийнятий парламентом 19 січня.

“Вся структура підготовки повинна нас привести до того, що, умовно кажучи, з 1 вересня у всій Україні повинна діяти цивілізована система студентського самоврядування, як це передбачено чинним законом”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Відео дня

Зокрема, за його словами, згідно із підписаними Президентом України 4 лютого змінами до закону “Про вищу освіту”, органи студентського самоврядування отримують десятивідсоткову квоту у складі вчених рад вузів та факультетів, а також на конференціях із виборів ректорів. Діяльність органів студентського самоврядування отримає системну фінансову основу у вигляді відрахувань в обсязі не менш як 0,5% “спеціального фонду” бюджету вищого навчального закладу.

Не менше 30% цих коштів витрачатиметься на потреби діяльності наукових товариств студентів і аспірантів.

“Обмежуюча норма про 30% для наукової діяльності фактично визначає, на що це можна використати. Звичайно, треба практика, досвід показати, як це робити, підказати інституціям студентського самоврядування, як це зробити. Я не стільки радію, що восьмирічна боротьба за студентське самоврядування завершалась успішно, я думаю, як максимально це реалізувати, щоб ми гордилися тим, що цей закон дав можливість створити нам і українське, і європейське студентське самоврядування”, - наголосив М.ТОМЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, учора, 4 лютого, Президент Віктор ЮЩЕНКО підписав закон щодо внесення змін до закону «Про вищу освіту» щодо питань студентського самоврядування.

Верховна Рада ухвалила цей закон 19 січня.

Законом надаються органам студентського самоврядування конкретні функції з організації студентського життя та участі у навчальному процесі навчального закладу. Згідно із законом, органи студентського самоврядування отримують квоту в розмірі 10% у складі вченої ради вишу.

Передбачено також, що за погодженням з органом студентського самоврядування у вищому навчальному закладі приймається рішення про відрахування осіб та поновлення на навчання, переведення студента, що навчається за державним замовленням, на навчання за контрактом та навпаки тощо.