Київ. 5 лютого. УНІАН. Комітет виборців України констатує, що зміни до закону “Про вибори Президента України” не сприятимуть підвищенню демократичності та якості організації повторного голосування на виборах глави держави 7 лютого.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

“Комітет виборців ще на етапі, коли цей закон тільки з’явився на минулому тижні і був прийнятий у першому читанні, сказав, що це не прикрашає українські вибори і не робить їх кращими. Це, навпаки, створює додаткові проблеми для організації виборчого процесу”, - сказав О.ЧЕРНЕНКО.

Відео дня

За його словами, у КВУ викликають занепокоєння, як терміни прийняття поправок до його закону (за кілька днів до виборів), так і зміст змін.

КВУ вважає, що прийняті зміни дають можливість порушити принцип колегіальності у виборчих комісіях, а у місцевої влади з’являються додаткові важелі впливу на рішення виборчих комісій.

Разом з тим Комітет виборців констатує, що за умови чіткого і неухильного дотримання штабами кандидатів у президенти, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, членами виборчих комісій законодавства та відмови від реалізації дестабілізуючих сценаріїв, в України зберігається можливість проведення чесних та прозорих виборів, чиї результати відповідатимуть волевиявленню громадян.

Крім того, КВУ вітає призначення Олександра ОСАДЧУКА новим членом Центральної виборчої комісії, яка тепер почала працювати у повному складі, але наголошує, що ЦВК досі не надала необхідних роз’яснень щодо порядку внесення виборців у списки в день голосування дільничними виборчими комісіями.

Разом з тим, КВУ вважає невиправданою постанову ЦВК, що зобов‘язує виборців, які в реєстрі виборців позначені як «нездатні самостійно пересуватися», додатково писати заяву для голосування за межами дільниці.

Також О.ЧЕРНЕНКО наголосив, що у другому турі виборів професійний рівень членів виборчих комісій підвищився (70-80% членів комісій мають досвід роботи в першому турі). Водночас діяльність виборчих комісій в багатьох регіонах характеризується достатньо високим рівнем конфліктності, існує недовіра між членами комісій та лунають взаємні звинувачування, що не сприяє нормальній роботі комісій.

Разом з тим, за словами О.ЧЕРНЕНКА, залишилися проблеми з матеріально-технічним забезпеченням роботи виборчих комісій. Є проблеми із передачею майна (кабінки, скриньки, канцтовари, печатки) від попередніх складів ДВК, оскільки керівництво попередніх ДВК часто відмовляється від співпраці.

КВУ також прогнозує, що через зменшення кількості членів ДВК ускладниться процес підготовки і організації голосування, що може призвести до черг на дільницях та зволікання із підрахунком голосів.