Київ. 5 лютого. УНІАН. Комітет виборців України фіксує в окремих регіонах підготовку до підкупу виборців.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

За його словами, підкуп спрямований, як на підтримку кандидатів у президенти України, так і на заниження явки через неучасть виборців у голосуванні.

Відео дня

“Зараз людям знов пропонують гроші за те, щоб вони голосували за певних кандидатів, залучаючи родичів, підлеглих... Платять від 100 і більше гривень за один голос. Тим більше, що зараз, коли у кандидатів є завдання мобілізувати своїх виборців, максимально їх привести на дільницю, то платять і за те, щоб прийшли проголосували, а в тих регіонах, де кандидат не користується підтримкою, платять за те, щоб не прийшли на вибори”, - наголосив О.ЧЕРНЕНКО.

Також він зазначив, що найбільші загрози демократичності повторного голосування на виборах Президента України закладені у прийнятих змінах до закону про вибори глави держави. Якщо штаби кандидатів вдадуться до зловживань запропонованими змінами, то у виборчих комісіях фактично буде порушений баланс інтересів двох кандидатів. Також не виключений розкол виборчих комісій на дві частини, кожна з яких вважатиме себе легітимною, додав О.ЧЕРНЕНКО.

Крім того, невирішеними залишаються питання порядку голосування виборців за межами дільниць та внесення виборців у списки вдень голосування рішенням дільничної виборчої комісії. Під час першого туру були зафіксовані факти зловживань під час цих процедур, однак вони не були масовими. Водночас КВУ не виключає частішого застосування цих технологій під час повторного голосування.

Також у Комітеті виборців вважають, що однією із загроз об’єктивного встановлення результатів голосування є спроби штучного псування виборчих бюлетенів та виборчих скриньок з метою визнання недійним волевиявлення великої кількості виборців.