Київ. 5 лютого. УНІАН. У період між першими і другим туром виборів Президента України значно зросла кількість зафіксованих фактів використання адміністративного ресурсу на підтримку кандидатів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

“На порядок виріс рівень і використання адмінресурсу на виборах, я маю на увазі агітацію з використанням службового становища, і власне поширення “чорного піару”. Якщо раніше кандидатів було багато і кожен якось більше намагався агітувати за себе, ніж бруднити опонента, то коли кандидатів залишилось двоє, і голосування у багатьох випадках швидше буде не “за”, а “проти”, тому задачею штабів було зробити так щоб “проти” стало максимальним”, - сказав О.ЧЕРНЕНКО.

Відео дня

Зокрема в усіх регіонах КВУ фіксував численні факти поширення агітаційних матеріалів, що принижували честь і гідність конкурентів. Цим, на думку представників КВУ, в рівній мірі зловживали штаби обох кандидатів.

КВУ прогнозує масове застосування технологій мобілізації штабами своїх виборців та створення штучних перешкод у голосуванні для виборців конкурента. Вже сьогодні, за даними КВУ, готуються комунальні та приватні перевізники для доставки виборців на дільниці. КВУ наголошує, що якщо процес транспортування виборців на дільниці не буде супроводжуватись агітацією, то це не є порушенням законодавства. В той же час будь-яке перешкоджання (підкуп, погрози) виборцю здійснити своє волевиявлення є кримінальним злочином, наголошують в КВУ.