Київ. 1 лютого. УНІАН. Громадська кампанія “Новий громадянин” пропонує майбутньому ПРЕЗИДЕНТОВІ в першу п’ятницю після інавгурації прийти на Громадський форум, який транслюватиметься в прямому ефірі і відкрито відповісти на запитання українців: як, коли, яким чином і що він буде робити для подолання кризи в Україні?

Відповідний відкритий лист з цього приводу сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднила директор Інституту масової інформації Вікторія СЮМАР.

За її словами, така ініціатива виникла у зв’язку з відсутністю повноцінних дебатів між двома кандидатами в президенти і "беззмістовною та скандальною передвиборчою кампанією, яка не відповідає, як потенційні переможці керуватимуть державою наступні 5 років".

Відео дня

Крім того, як зазначається у листі, "голосуючи на виборах, ми наймаємо Президента на роботу, платимо йому зарплату і тому вимагаємо відповідей на головні питання розвитку країни від нового Президента". "Монолог, коли лише влада звертається до народу, повинен перетворитися у конструктивний діалог. Президент має безпосередньо звітувати перед виборцями", - зазначила В.СЮМАР, додавши при цьом: "нам пропонують вибір між ТирЮлею і ТигрЯником, але не пропонують обирати між курсами розвитку країни".

У свою чергу відомий український громадський діяч Дмитро КАПРАНОВ зазначив, що "якщо влада буде здатна вести діалог, а не монолог, то це, звичайно, буде значним проривом. Владу треба примушувати до діалогу, до звіту".

Продовжуючи тему колишній віце-прем’єр з питань європейської інтеграції Олег РИБАЧУК зауважив, що подібного роду спілкування ініціатори Громадського форуму мають намір розповсюдити і під час виборів до місцевих органів влади. Відповідаючи на запитання, яким чином організатори Форуму діятимуть, якщо той, хто стане президентом відмовиться взяти участь у діалозі, О.РИБАЧУК сказав: "У такому випадку ми ставитимемо питання до провідних експертів і запропонуємо Президентові повчитися у цих людей". Водночас О.РИБАЧУК повідомив, що наразі позитивну відповідь про намір у разі обрання президентом взяти участь у діалозі висловила Юлія ТИМОШЕНКО. Гарантії про участь в цьому Віктора ЯНУКОВИЧА дала Ганна ГЕРМАН. О.РИБАЧУК запевнив, що почавши свої перші 100 днів, уникнувши діалогу з суспільством майбутньому Президенту не вдасться, "тим більше, що про нашу ініціативу знають вже і за кордоном".

Також О.РИБАЧУК повідомив, що аби кожен громадянин на Форумі міг поставити своє запитання майбутньому лідеру, сайт "Українська правда" ініціювала збір питань у рубриці "Спитай новообраного Президента". Наразі майже 40 тисяч українців поставили йому близько 600 питань.