Київ. 29 січня. УНІАН. Протягом минулого року з усіх політичних фракцій Верховної Ради найбільш ефективно в законотворчому плані працювала фракція БЮТ.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила президент фундації “Відкрите суспільство” Леся ШЕВЧЕНКО.

Зокрема, за її словами, з усієї кількості зареєстрованих законопроектів та постанов авторству депутатів від БЮТ належать 26%, від Партії регіонів – 20%, від НУ-НС – 11,6%, від КПУ – 4,5% та від Блоку Литвина – 4,08%. При цьому, додала Л.ШЕВЧЕНКО, спільному авторству депутатів коаліції належить 12,2% документів, опозиції – 5, 12%. В той же час 5,67% законодавчих ініціатив спільно розроблялися всіма фракціями.

Відео дня

При цьому, за словами Л.ШЕВЧЕНКО, найбільша фракція парламенту запропонувала 222 законопроекти, з яких були підтримані 11, з 319 поданих БЮТ проголосовані також 11, з 197 від НУ-НС ухвалено 4, з 48 від КПУ ухвалено 1 та з 44 від Блоку Литвина 4. За її словами, аналіз показав, що чіткіше за решту фракцій парламенту намагалися виконати свої програмні установки представники фракції НУ-НС. Л.ШЕВЧЕНКО додала, що майже в два рази гірше з цим впоралися представники БЮТ та Блоку Литвина, ще гірше - Партії регіонів, і фактично зовсім забули про свою програму комуністи.

Крім того, за її словами, з 222 законопроектів, поданих фракцією Партії регіонів, лише 59 спрямовані хоча б частково на реалізацію передвиборчої програми. При цьому фракція БЮТ подала таких 45 законопроектів, НУ-НС – 42, КПУ – 7, а Блок Литвина – 13.

В свою чергу директор фундації “Відкрите суспільство” Юрій СИРОТЮК зауважив, що минулий рік довів, що жодна з фракцій ВР не готова працювати на свого виборця та участь у таких утвореннях як коаліція не дають суттєвої прибавки у ефективності роботи ВР. На його переконання, після президентських виборів відбудеться переформатування парламенту нинішнього скликання. “Аналізуючи ймовірність формування нової коаліції за нинішнього складу парламенту можна зазначити, що дана конфігурація не зможе забезпечити виконання політичними силами свої передвиборчих зобов’язань”, - сказав Ю.СИРОТЮК. Більше того, за його словами, існує велика спокуса переформатування коаліції більшості, всупереч нормам Конституції, що остаточно підірве легітимність нинішнього парламенту. З іншого боку, додав він, дочасні вибори до ВР можуть забезпечити більш ефективну роботу Верховної Ради.