Київ. 28 січня. УНІАН. Більшість експертів, опитаних Українським незалежним центром політичних досліджень, не бачать можливості для невизнання результатів другого туру президентських виборів, що відбудеться 7 лютого.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) Світлана КОНОНЧУК, про це свідчать результати опитування експертів, проведеного УНЦПД в період між двома турами президентських виборів.

Так, на запитання “Чи бачите Ви можливість невизнання результатів повторного голосування 7 лютого 2010 року?” “так” відповіли 9 респондентів (42,8%), “ні” - 12 (57%). Підставами для невизнання результатів виборів ті з опитаних, які вважають це ймовірним, називають переважно саму можливість зриву повторного голосування через створення надзвичайної ситуації (55%) і неможливість встановити результати голосування через високий рівень фальшування (44%). Прогнозуються також спекуляції з приводу розходжень в даних екзит-полів. Експерти розглядають таке невизнання як частину стратегії кандидатів.

Відео дня

Крім того, 17 респондентів (80,9%) певні, що внаслідок президентських виборів може змінитися політична ситуація, яка оформить підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України та проведення позачергових виборів до парламенту. Вважають неймовірним проведення позачергових парламентських виборів 3 респонденти (14,2%), скоріше ні - 1 респондент (4,7%).

Всього опитано 21 експерта.

С.КОНОНЧУК зазначила, що в Центрі передбачають, що якщо другий тур президентських виборів в Україні відбудеться нормально, то будуть дуже вагомі зміни у кадровому наповненні не тільки уряду, а й органів і систем державної влади. Тому, за її словами, в короткостроковий період навряд чи можна очікувати якихось серйозних, вдумливих програм, які будуть спрямовані на модернізацію різних сфер життя. С.КОНОНЧУК вважає, що найближчі три місяці, або навіть півроку, відбуватиметься перерозподіл влади в інтересах переможців.

В УНЦПД дійшли висновку, що нинішня виборча кампанія створює додаткові конфліктні лінії. Основою для конфліктів у політичному середовищі в Центрі вбачають у типі поведінки, коли переможець вважає, що він може “вершити долі як політиків так і громадян”. “Якщо ми подивимося контент, який звучав з вуст провідних претендентів на президентське крісло, то ми побачимо, що такі висловлювання як “моя політика”, “моя влада”, “я зроблю, я забезпечу” ще залишаються вагомим місцем у виступах політиків. Це, зокрема, вказує на те, що багато хто готовий до того, щоб нав’язувати свою політику і своє бачення”, - сказала вона. С.КОНОНЧУК вважає, що ця претензія на авторитарність буде обов’язково породжувати конфлікти з тим політичним середовищем, зокрема, парламентським, яке так само претендує на вплив.

Також, за її словами, неминучим буде протистояння між президентом, який захоче змінити систему політичного управління на свою користь і інтересами партійних груп.

В УНЦПД вважають, що, оскільки майбутній переможець президентських перегонів вбачає своїм найпершим завданням консолідацію влади для законодавчої і структурної підтримки власного бачення змін у державі, то не виключене ініціювання з боку глави держави подальшого реформування політичної системи. У найближчий після виборів період завдання консолідації виражатиметься у спробах вплинути на зміну формату парламентської більшості, яка на сьогодні оформлена у проурядову коаліцію.