Київ. 28 січня. УНІАН. Представники громадських організацій Києва закликають жителів міста вимагати від Верховної Ради України ухвалення закону про дострокові вибори мера столиці та Київради.

Як заявив на прес-конференції в УНІАН головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, у ВР зареєстровано два законопроекти щодо призначення дострокових виборів у столиці. Він наголосив, що рішення, яке пропонується прийняти народним депутатам, грунтується на висновках Тимчасової слідчої комісії ВР щодо діяльності столичної влади, а також на великій кількості протестів прокуратури на рішення Київради.

Аналогічна ситуація відбувалась, за словами В.ЧЕРНЯХОВСЬКОГО у 2008 році, коли в парламенті було прийнято рішення про перевибори в Києві.

Відео дня

“Постанови протизаконної немає. Постанова абсолютно законна. І питання лише політичної волі депутатів, чи будуть вони голосувати за те питання, яке вже перезріло”, - переконаний В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Він висловив упевненість, що рішення представників різних політичних сил щодо законопроектів про вибори у Києві є абсолютно обґрунтованими, і немає жодних сумнівів, що хоча б один із цих документів має бути підтриманий більшістю народних депутатів. Причому, наголосив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, наступні вибори мера столиці обов’язково повинні відбуватися у два тури, і це мають також підтримати народні депутати.

Водночас, наголосив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, на сьогодні розгляд питання щодо київської влади через незрозумілі причини відтягується, і громадськість має наполягати на тому, щоб парламент все ж його розглянув і дав можливість переобрати владу в столиці.

За словами учасника ініціативної групи громадянського руху «Справжні кияни» Гліба ЛЄШКОВА, майбутнє Києва безпосередньо пов’язано з тим, кого підтримає українська громада, у тому числі кияни, на виборах Президента України у другому турі.

“Хто б не переміг, чи то ЯНУКОВИЧ, чи то ТИМОШЕНКО, кожний з них буде намагатися привести у Київ свою людну, щоб відбити вкотре дорогу передвиборчу кампанію”, - сказав він, попереджаючи, що киянам не варто чекати мера - “нового місію”.

“Тому я закликаю жителів Києва, представників громадськості міста бути максимально відповідальними у своєму виборі, тому що як тільки буде визначений новий Президент, почнеться нова виборча кампанія у Києві. Вона буде пропонувати нових гарних кандидатів, і тут треба буде думати”, - сказав Г.ЛЄШКОВ.

Представник асоціації “Зелений Світ”, Спілки порятунку Голосієва, член Партії Зелених України і член виконкому координаційної ради громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Михайло МИХАЛКО висловив переконання, що парламентарії мають прийняти закон про відкликання як мера, так і інших представників влади як столиці, так і держави.

“Буде у нас така можливість - відкликати що Президента, що Київського міського голову, депутата будь-якого рівня - тоді налагодиться життя зовсім по-іншому”, - переконаний М.МИХАЛКО.

Представники громадськості закликали киян не бути пасивними й активніше висловлювати свою позицію щодо дільності столичної влади.

“Поки ми не візьмемо питання у свої руки і не зрозуміємо, що відповідальність за ситуацію у місті лежить на кожному з нас, поки не вийдемо зі своїх кухонь, доти нічого не зміниться”, - наголосив Г.ЛЄШКОВ.