Київ. 25 січня. УНІАН. Екс-заступник генерального прокурора Микола ОБІХОД закликає Генеральну прокуратуру активізувати роботу над поверненням в Україну заарештованих коштів Павла ЛАЗАРЕНКА.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За словами М.ОБІХОДА, 10 грудня 2009 року генпрокурор США Ерік ХОЛДЕР підтвердив інформацію про порушення справи щодо конфіскації активів П.ЛАЗАРЕНКА у Федеральному районному суді округу Колумбія. Всього пропонується конфіскувати близько 280 млн. дол., заарештованих американськими органами юстиції на рахунках у різних країнах.

Відео дня

М.ОБІХОД нагадав, що кілька років тому Міністерство юстиції США офіційно повідомило урядові органи України та інших зацікавлених осіб, які можуть претендувати на активи П.ЛАЗАРЕНКА, про право пред’явити свої претензії на ці кошти і скористатися своїм правом прийняти участь у судовому процесі.

За словами М.ОБІХОДА, генпрокурор США звернувся у суд з вимогою конфіскувати зазначені багатомільйонні кошти на користь американського казначейства. Водночас, зазначив екс-заступник генпрокурора України, є інформація, що українська сторона не здійснює належних активних дій, щоб прискорити повернення цих коштів в Україну. “Не надається належна допомога української сторони американським юристам у цьому процесі і для відсудження у ЛАЗАРЕНКА незаконно отриманих доходів, які походять з України і зараз у вигляді сотень мільйонів доларів лежать на арештованих рахунках”, – додав М.ОБІХОД.

Причиною такої пасивності з боку української прокуратури М.ОБІХОД назвав те, що у матеріалах американської справи про конфіскацію фігурують документи, згідно з якими десятки мільйонів доларів на рахунки П.ЛАЗАРЕНКА надходили з рахунків, контрольованих керівниками корпорації “Єдині енергетичні системи України”. Він зазначив, що керівник цієї корпорації Юлія ТИМОШЕНКО у позові, підтвердженому генпрокурором США Е.ХОЛДЕРОМ, називається «спільником» П.ЛАЗАРЕНКА. “Протягом 1996 і 1997 року ТИМОШЕНКО та її спільники використали компанії, які знаходились під її контролем, серед інших такі як ЄЕСУ, UEIL і Somolli Enterprises LTD, для платежів ЛАЗАРЕНКУ на загальну суму щонайменше 162 млн. доларів США. ЛАЗАРЕНКО отримав ці грошові кошти в результаті свого становища як посадової особи України...”, – процитував М.ОБІХОД один із пунктів позову.

Він нагадав, що, на відміну від України, російські правоохоронні органи довели до кінця кримінальну справу відносно Ю.ТИМОШЕНКО за обвинуваченням її в організації дачі хабарів чиновникам Міністерства оборони РФ, і вона була змушена звернутись у прокуратуру Росії з письмовою згодою на закриття цієї справи за нереабілітуючими підставами – за давністю.

За словами М.ОБІХОДА, навіть в американській справі про конфіскацію активів П.ЛАЗАРЕНКА росіяни намагаються заявити свої претензії на кошти П.ЛАЗАРЕНКА. “А що ж наша, українська сторона? Я б хотів, щоб наша громадськість дізналась від генерального прокурора Олександра МЕДВЕДЬКА, що вживає Генпрокуратура України для того, щоб повернути в Україну кошти ЛАЗАРЕНКА, у тому числі ті, які отримані від подружжя ТИМОШЕНКІВ”, – заявив М.ОБІХОД.