Київ. 21 січня. УНІАН. Провідні українські енергетичні експерти вважають, що першочерговим завданням нового Президента України у сфері енергетики має стати зміна газових контрактів із Росією.

Таку думку експерти висловили на прес-конференції в УНІАН.

За словами незалежного експерта у сфері енергетики Олександра НАРБУТА, потенціал і можливість такого роду змін є. «Я вважаю, що це одне з першочергових завдань», – сказав він.

Відео дня

«Це й зміна кон`юнктури, тобто зміна тих умов, які є підставою для перегляду. Це й реструктуризація, реорганізація або ліквідація НАК «Нафтогаз України» як сторони цих контрактів – це теж можливо...», – додав О.НАРБУТ.

У свою чергу, як зазначив екс-міністр палива та енергетики України Іван ПЛАЧКОВ, «не лише можливо, але й необхідно» переглянути газові контракти.

За його словами, в газових контрактах необхідно закріпити паритетність, щоб було передбачено норму не лише «бери або плати», але і «качай або плати», а також перейти на загальноєвропейську систему визначення ціни на газ.

Як зазначив президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-клуб» Олександр ТОДІЙЧУК, «причин для перегляду є дуже багато, й ними влада обов`язково скористається».

«Я думаю, що активнішою в перегляді цін буде команда Януковича, оскільки за ним стоять ті промислові групи, які найбільш залежні від ціни на газ. Це й металургія, й хімічна, цементна галузі та інші. За діючих цін на газ ці підприємства будуть неконкурентоздатними ні в нашій країні, ні тим більше за її межами. Тому я думаю, що перегляд (цін на газ – УНІАН) буде», – зазначив О.ТОДІЙЧУК.

Як повідомляв УНІАН, 19 січня ц.р. кандидат на пост президента, лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що відразу після виборів, перебуваючи на посту глави держави, ініціюватиме переговори з російською стороною з метою досягнення домовленостей про справедливу ціну на російський газ, адже, за словами політика, зараз вона одна з найвищих у Європі.