Київ. 18 січня. УНІАН. Спостерігачі Європейської мережі організацій з моніторингу виборів (ENEMO) відзначають значний прогрес на нинішніх виборах Президента України, порівняно з виборами глави держави в 2004 році.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Атмосфера навколо першого туру виборів була вільною від тиску, погроз або залякувань» - відзначила голова міжнародної місії спостереження Таскін РАХИМБЕК.

Відео дня

За її словами, ENEMO направила близько 400 короткострокових спостерігачів для проведення моніторингу на всіх стадіях виборчого процесу під час виборів Президента України в 2010 році, включаючи відкриття дільниць, процес голосування, підрахунок голосів, підготовку результатів виборів на дільницях і в дільничних виборчих комісіях. В цілому, спостерігачі ENEMO були присутні на відкритті 194-х виборчих дільниць, під час голосування - на 2120 дільницях і підрахунку голосів – на 207 дільницях. Крім того, ENEMO направила 11 короткострокових спостерігачів для моніторингу виборів у посольствах і консульствах України в Росії, Республіці Молдова, Білорусі і Румунії.

Т.РАХІМБЕК зазначила, що на відміну від виборів 2004 року, на цих виборах Президента України не було зафіксовано централізованого використання адміністративного ресурсу, спостерігачі ENEMO відзначали лише поодинокі випадки тиску на виборців і спостерігачів.

В цілому, за словами Т.РАХІМБЕК у день голосування будь-яких масових порушень процесу голосування спостерігачами ENEMO зафіксовано не було. При цьому вона зазначила, що були проблеми з внесенням змін до списків виборців, а також з голосуванням вдома.

«В день виборів не було інформації про масові порушення, явними були суттєві процедурні та організаційні проблеми, які стосувалися внесення змін до виборчих списків і різного застосування процедур голосування вдома», - сказала Т.РАХИМБЕК.

У свою чергу, заступник голови місії Іван ІВКОВІЧ повідомив, що основними порушеннями в день голосування були порушення при опечатуванні урн для голосування, проблеми із забезпеченням таємниці голосування через неправильне розміщення кабінок для голосування, а також порушення в частині присутності на виборчих дільницях сторонніх осіб.

Крім того, І.ІВКОВІЧ повідомив, що на деяких дільницях були зафіксовані випадки браку бюлетенів для голосування, що, в основному, було пов`язано з внесенням змін до списків виборців в день голосування. При цьому з урахуванням низької явки виборців випадки браку бюлетенів не були масовими.

Що стосується роботи Центральної виборчої комісії, то, на думку спостерігачів ENEMO, в цілому вона була професійною, відкритою і оперативною. Водночас ENEMO відзначає, що ЦВК не відмовилася від практики проведення засідань «за закритими дверима».

Також Т.РАХІМБЕК повідомила, що спостерігачі ENEMO продовжать моніторинг процесу голосування і в другому турі президентських виборів.

При цьому вона зазначила, що для зменшення кількості порушень ЦВК до другого туру виборів має дати чіткі роз`яснення, що стосуються процедури голосування вдома, внесення змін до списків виборців у день голосування, а також роз`яснення про порядок роботи виборчих комісій з місцевими та іноземними спостерігачами.