Київ. 18 січня. УНІАН. Перший тур виборів Президента України пройшов без суттєвих і системних порушень, які могли б вплинути на загальний результат виборів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

«Вибори пройшли із проблемами, але вони не були настільки масовими, аби спотворювати їхній результат», - зазначив він.

Відео дня

За словами О.ЧЕРНЕНКА, можна говорити про певний прогрес на цих виборах по відношенню до попередніх.

Голова правління КВУ також відзначив поодинокі порушення при голосуванні вдома та окремі випадки підкупу виборців, проте це не було системним.

Водночас О.ЧЕРНЕНКО наголосив, що, незважаючи на невисокий відсоток тих, що проголосували вдома, який в цілому відповідав середній кількості таких виборців порівняно з попередніми роками, загалом в Україні на окремих дільницях такий відсоток становив 10-15%. Проте, за його словами, подібні випадки не можуть суттєво вплинути на результати голосування.

«Прогнози щодо масового голосування на дому, незаконного включення у списки та масового підкупу виборців – ці прогнози, на наше щастя, не справдились”, - зазначив О.ЧЕРНЕНКО.

За його інформацією, найбільш кричущий приклад порушень стався у 99-му виборчому окрузі (Білоцерківський район Київської області), де 28 дільниць, внаслідок того, що “представники кандидата у президенти Віктора ЯНУКОВИЧА та його сателітів просто не вийшли працювати на дільниці, вчасно не відкрились”. Потім, за інформацією голови правління КВУ, окружна виборча комісія, незважаючи на відсутність кворуму у дільничих виборчих комісіях, дозволила цим дільницям працювати, після чого результати по цих дільницях були визнані недійсними.

Зараз, за словами О.ЧЕРНЕНКА, питання легітимності голосування на даних дільницях розглядається у суді. “Якщо вибори по цій дільниці будуть визнані недійсними – це 20 тисяч виборців”, - додав він.

За словами О.ЧЕРНЕНКА, подібна тактика штучного зриву кворуму у дільничих виборчих комісіях може бути використана і в другому турі.

Як повідомили УНІАН у прес-службі КВУ, на виборах мали місце традиційні проблеми:

- псування напередодні голосування виборчих бюлетенів шляхом незаконного проставляння штампу «вибув»;

- штучний зрив кворуму в дільничних виборчих комісіях;

- порушення процедури та часу відкриття дільниць;

- порушення прав спостерігачів та представників ЗМІ щодо присутності на дільницях;

- спроби виносу бюлетенів та голосування поза межами дільниць;

- порушення процедури підрахунку голосів;

- прикрі інциденти, пов‘язані з пограбуванням приміщень ОВК, вчиненням насилля проти журналістів та спостерігачів, вимкненням світла на дільницях під час підрахунку голосів.

Водночас КВУ констатує, що найбільшою проблемою виборів стала низька якість списків виборців і пов‘язане з цим масове включення в списки виборців громадян за рішенням дільничних комісій, і що кількість таких включень коливається від кількох виборців до 100 на дільницю. КВУ наголошує на незаконності процедури такого включення, натомість, за повідомленням спостерігачів КВУ, у переважній більшості випадків у списки включали громадян, які дійсно повинні голосувати на цих дільницях, але з якихось причин до списків не потрапили.

За висновками КВУ, Центральна виборча комісія у день голосування загалом справлялася зі своїми обов‘язками щодо вирішення тих проблемних питань, що виникали під час голосування. Водночас ЦВК приділила недостатню увагу щодо роз‘яснення членам комісій та громадянам процедурних моментів щодо організації голосування. Окремою проблемою стала участь у засіданнях ЦВК члена комісії, який вже досяг пенсійного віку.

Тож, за підсумками спостереження КВУ рекомендує:

Верховній Раді України перед повторним голосуванням на законодавчому рівні вирішити питання процедури голосування за місцем перебування виборця та включення виборців у списки в день голосування;

Центральній виборчій комісії надати чіткі роз‘яснення членам виборчих комісій і виборцям щодо проблемних моментів застосування законодавства;

Ще до оголошення офіційних результатів вирішити питання легітимності члена ЦВК Анатолія ПИСАРЕНКА. При цьому КВУ закликає А.ПИСАРЕНКА добровільно відмовитись від участі у засіданні, на якому встановлюватимуться результати виборів, щоб не ставити під сумнів легітимність рішення;

Органам ведення Державного реєстру виборців в повній мірі проаналізувати та включити до реєстру всіх тих виборців, що вмотивовано були внесені до списків виборців в день голосування;

Кандидатам, які не потрапили до другого туру, відмовитись від спроб оскаржити результати виборів, оскільки це може позначитись на якості підготовки до повторного голосування;

Кандидатам, які візьмуть участь у повторному голосуванні, врахувати проблеми, що виникли під час голосування в «першому турі», забезпечити кваліфіковане представництво у виборчих комісіях і відмовитись від сценаріїв незаконного впливу на виборчий процес та спотворення результатів виборів.

За голосуванням та підрахунком голосів на виборах Президента України спостерігали 2 тисячі активістів КВУ, які перебували у статусі журналістів газети «Точка зору». Спостереження велося у 20 регіонах України.

*** Комітет виборців України – всеукраїнська громадська організація, яка вже 15 років здійснює комплексний моніторинг виборчих кампаній в Україні на предмет дотримання учасниками виборчого процесу українського законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів.