Київ. 18 січня. УНІАН. Польська місія спостерігачів на президентських виборах в Україні вважає, що організація голосування в цілому відповідає європейським стандартам.

Про це польські спостерігачі заявили на прес-конференції в УНІАН, представляючи попередні висновки.

Польська спостережна місія у складі 24 осіб працювала на запрошення Групи міжпарламентських зв’язків “Україна-Польща” та Міжнародного інституту демократій. До складу місії увійшли депутати Сейму, вчені та політологи.

Відео дня

Місія безпосередньо працювала на виборчих дільницях Києва та Сумської області, а також провела зустрічі у штабах лідерів виборчих перегонів.

“Ми як польські спостерігачі засвідчуємо, що європейські стандарти в Україні були дотримані”, - сказав професор політології Ян ПОМОРСЬКИЙ. За його словами, в обох штабах основних кандидатів у президенти зроблено вибір у бік Європи.

У свою чергу, віце-мер Любліна Кшиштоф ЛОНТКА зауважив, що виборчий процес був прозорим. За його словами, польські спостерігачі не побачили випадків агітації за кандидатів на виборчих дільницях. Він також відзначив активність виборців.

Разом з тим, К.ЛОНТКА висловив стурбованість голосуванням виборців вдома. За його словами, на дільницях, де працювали польські спостерігачі, кількість виборців, які голосували вдома, становила від 2% до 10%. К.ЛОНТКА зазначив, що при такому способі голосування контроль можливих порушень є значно ускладненим.

Місія застерігає, що неврегульованість цього питання може створити значні проблеми у другому турі голосування.

Польська місія продовжить роботу під час другого туру виборів Президента України, після чого буде оприлюднено її офіційну доповідь.