Київ. 15 січня. УНІАН. На виборах Президента України працюватимуть 259 спостерігачів короткотермінової місії міжнародної організації “CIS-EMO”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник місії, генеральний директор “CIS-EMO” Олексій КОЧЕТКОВ.

За його словами, усі 259 зареєстрованих Центральною виборчою комісією учасників місії є високопрофесійними спостерігачами, що представляють Вірменію, Росію, Білорусь, Киргизію, Молдову, Польщу, Німеччину і Францію.

Відео дня

Більшість з них мають досвід проведення моніторингу виборчих кампаній у Росії, Польщі, Україні, Казахстані, Азербайджані, Молдові, Киргизії, Нагірному Карабаху, Німеччині, Естонії та інних державах, повідомив О.КОЧЕТКОВ.

Серед виявлених на даний момент недоліків в організації виборів Президента України О.КОЧЕТКОВ відзначив неналежний у багатьох випадках якісний склад і підготовку членів виборчих дільниць.

“Нас дуже сильно здивував високий відсоток ротацій, які відбуваються серед складів дільничних виборчих комісій. Дивно, але, наприклад, упродовж місяця у деяких регіонах склад таких комісій оновився на 30-45%. Це є така особливість українських виборів. В інших країнах така тенденція у такому масштабі не спостерігається”, - зазначив він.

Також О.КОЧЕТКОВ констатував недоліки у підготовці виборчих списків, зокрема “непорозуміння з Реєстром виборців”. “Також є скарги – ми будемо це перевіряти, - що сама підготовка інфраструктури дільниць бажає бути кращою”, - сказав голова місії спостерігачів.

Стосовно особливостей виборів О.КОЧЕТКОВ відзначив, що “чомусь усі, хто приїжджає в Україну для моніторингу виборів, прямують на схід країни. Таке враження, що в інших регіонах все добре й рівно”.

У зв’язку з цим, на думку експерта, найбільш проблемними у плані забезпечення чесності виборів є Луганська, Донецька, Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська області, а також південь України та окремо Київ. Він зауважив, що ця думка “не пов’язана з жодними політичними уподобаннями”.

“Саме цим регіонам ми приділятимемо найбільшу увагу”, - резюмував О.КОЧЕТКОВ.