Київ. 15 січня. УНІАН. Найбільшою загрозою чесності виборів є норма в законі і суперечливі рішення Центральної виборчої комісії щодо включення у списки виборців у день голосування дільничною виборчою комісією.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

За словами О.ЧЕРНЕНКА, КВУ, виходячи з норм закону про вибори Президента України, наполягає на тому, що внесення виборця у список для голосування в день виборів можливе виключно за рішенням суду. В той же час, додав він, окремі члени ЦВК та члени окружних виборчих комісій від деяких кандидатів, зокрема представники Партії регіонів, зобов‘язують членів ДВК включати виборців у списки власним рішенням. Крім того, зауважив О.ЧЕРНЕНКО, КВУ на своєму сайті розмістила пам’ятку членам комісій, що не можна включати виборців до списку без рішення суду. За його словами, одразу після цього до КВУ зателефонували зі штабу Партії регіонів з вимогою зняти цю пам’ятку і не вводити людей в оману.

Відео дня

О.ЧЕРНЕНКО наголосив, що неврегульованість цього питання “ще більше заплутує виборчі комісії, може призвести до конфліктів і непорозумінь в день голосування та неправомірного або кратного включення громадян у списки виборців”.

Проблемою, за його словами, може стати і голосування виборця за місцем перебування через стан здоров‘я. О.ЧЕРНЕНКО нагадав, що через недосконале законодавство для такого голосування виборцю достатньо написати заяву без надання підтверджуючого документа. За його словами, оскільки голосування за межами приміщення виборчої дільниці дуже важко проконтролювати, то на цьому етапі можливі зловживання. Він наголосив, що станом на 15 січня 2010 року загальна кількість заяв про таке голосування не викликає особливого занепокоєння, але КВУ фіксував діяльність штабів, спрямовану на значне збільшення таких заяв в останній, передбачений законодавством день. Крім того, за словами О.ЧЕРНЕНКА, КВУ не виключає, що в окремих регіонах деякі штаби будуть займатися грошовим підкупом виборців або в переддень голосування, або безпосередньо на дільницях. “Багато інформації, що надходить до КВУ з цього приводу, потребує ретельної перевірки. Однак, за оцінками КВУ, підкуп під час голосування у першому турі не носитиме масового характеру”, - сказав він.

О.ЧЕРНЕНКО також наголосив, що однією з загроз чесним виборам є низький рівень забезпечення та підготовки виборчих комісій. Він також додав, що КВУ прогнозує черги на дільницях, виникнення конфліктних ситуацій, можливі провокації. Не виключена можливість зриву кворуму в комісіях через відмову окремих членів працювати. Всі ці дії можуть мати як об‘єктивні причини, так і бути елементом сценаріїв, спрямованих на зрив виборів на окремих дільницях.