Київ. 15 січня. УНІАН. Більшість опитаних жителів Донбасу (54,1%) вважають, що Партія регіонів більше за інші політичні сили захищає інтереси регіону у Верховній Раді.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, представленого на прес-конференції в УНІАН заступником директора Агентства моделювання ситуацій Олексієм ГОЛОБУЦЬКИМ.

Чимала кількість респондентів (майже 18%) вважає, що про інтереси Донбасу не піклується жодна з політичних сил, представлених у Верховній Раді.

Відео дня

На думку 12,3%, інтереси регіону більше захищає Блок Юлії Тимошенко, 4,6% - КПУ,1,4% - Блок Литвина.

За словами О.ГОЛОБУЦЬКОГО, відмінності між Донецькою і Луганською областями в цьому питанні полягають у дещо більшій підтримці в Донецькій області Партії регіонів, а в Луганській - Блоку Юлії Тимошенко і КПУ.

Крім того, в Донецькій області вище частка тих, хто вважає, що про проблеми Донбасу не піклується жодна з політичних сил, представлених у Верховній Раді.

О.ГОЛОБУЦЬКИЙ зазначив, що порівняно з попереднім опитуванням, проведеним у першій половині грудня 2009 року, було зафіксовано деяке зменшення підтримки респондентами в цьому питанні Партії регіонів і дворазове збільшення підтримки Блоку Юлії Тимошенко (з 6% до 12,3%). Також дещо зріс рівень підтримки Блоку Литвина і КПУ.

За словами директора Агентства моделювання ситуацій Віталія БАЛИ, соціологічне дослідження також показало, що максимальний рівень підтримки жителями Донбасу роботи окремого органу влади становить лише 10,5%, а мінімальний рівень «непідтримки» - 48,1%.

На тлі загальної незадовільної оцінки спостерігаються певні відмінності у сприйнятті жителями Донбасу роботи окремих органів влади.

Абсолютним лідером «непідтримки» в Донбасівському регіоні є Президент України, діяльність якого підтримують лише 13% опитаних, а не підтримують майже 80%. Крім того, вкрай низькою довірою населення Донбасу користуються також Верховна Рада і судова система. Серед органів центральної влади найбільшу відносну підтримку має Кабінет міністрів України (його дії підтримують майже 8% респондентів), а «лідером» симпатій серед всіх основних владних інститутів є органи місцевого самоврядування (10,5%).

Дослідження «Оцінка жителями Донбасу діяльності центральних і місцевих влад станом на початок січня 2010 року» проведено Центром соціальних технологій «Соціополіс» у період з 3 по 14 січня 2010 року на замовлення Агентства моделювання ситуацій.

Обсяг і похибка (з вірогідністю 0,99) вибірки на рівні масиву становить 1605 респондентів і 2,5% відповідно.