Київ. 14 січня. УНІАН. Міжнародні спостерігачі виявили ряд негативних факторів, які можуть суттєво вплинути на проведення чесних та прозорих виборів Президента в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні заявила голова міжнародної місії Спостереження за виборами Президента України (ENEMO) Таскін РАХІМБЕК.

Зокрема, за її словами, Центральна виборча комісія не встановила чіткої процедури щодо голосування поза межами дільниці, голосування за кордоном і внесення виборців у список для голосування безпосередньо у день виборців. “Таким чином створюються можливості для зловживань і маніпуляцій”, - сказала вона.

Відео дня

Т.РАХІМБЕК зауважила, що ENEMO занепокоєне ситуацією щодо списків виборців та тим фактом, що вони підлягатимуть зміні у день виборів 17 січня 2010 року. Крім того, зауважила вона, застаріла інформація в списках може призвести до багаторазового голосування. За її словами, відсутність чітких настанов щодо цього з боку ЦВК означає, що по країні будуть застосовуватися неоднакові стандарти. “Крім того, відсутність настанов від ЦВК щодо мобільного голосування може поставити під сумнів усю прозорість виборчого процесу, оскільки саме цей вид голосування був основним джерелом фальсифікацій 2004 року”, - сказала Т.РАХІМБЕК.

Крім того, додала вона, не було надано і спеціальних інструкцій щодо цього закордонним виборчим дільницям. Вона повідомили, що саме тому Місія буде здійснювати спостереження на 8 закордонних дільницях.

Т.РАХІМБЕК також зауважила, що на думку спостерігачів Місії, незважаючи на те, що ЦВК працювала достатньо рівновіддалено від всіх кандидатів, більшість її рішень ухвалювалися за зачиненими дверима без присутності спостерігачів.

Вона вважає, що затримка з фінансуванням також заважала роботі дільничних виборчих комісій, і висловила сумнів, що вони будуть готові до роботи і будуть ефективними у день виборів.

В свою чергу координатор довгострокових спостерігачів Флорін ПОЕНАРУ зауважив, що через фінансові труднощі більшість ДВК розпочала свою роботу з затримкою. Крім того, додав він, було виявлено, що кандидати низького рангу мають труднощі із відповідним призначенням великої кількості членів ОВК та ДВК у всіх областях країни. “Принцип квоти у призначенні членів комісії, встановлений законом про вибори, не був дотриманий”, - сказав він. Ф.ПОЕНАРУ також зауважив, що Місію турбує неготовність ряду ДВК до дня виборів.

Що стосується голосування на дому, то, за його словами, довгострокові спостерігачі Місії перевірятимуть вплив цього рішення на хід виборчого процесу. “Але вже помічено, що члени ДВК та ОВК не знають, яких саме процедур потрібно дотримуватися. Хоча ще не надходило дуже багато запитів на голосування на дому, ми очікуємо, що наступні декілька днів ця кількість збільшиться, і буде плут