Київ. 13 січня. УНІАН. Новостворена громадська організація «Народні фінанси» має намір ініціювати внесення змін до Конституції у частині фінансової політики.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління організації Володимир ЛАНОВИЙ.

За словами почесного президента «Народних фінансів» Олександра САВЧЕНКА, мета організації полягає у перебудові фінансової та банківської систем в Україні.

Відео дня

«Україна – унікальна країна, де тотальний дефіцит елементів громадянського суспільства», – вважає він.

За словами О.САВЧЕНКА, суспільство сьогодні впритул наблизилося до необхідності зміни Конституції, проте авторами її нового варіанту мають стати не окремі політики, які заявляють про те, що вони написали свій закон, а громадяни України, які пропишуть захист своїх прав та інтересів. Крім того, відзначив О.САВЧЕНКО, у Конституції не врегульовано питання про те, що робити у разі неприйняття бюджету.

На думку В.ЛАНОВОГО, в українській кредитно-грошовій політиці порушено базові економічні закони. «Сьогодні немає орієнтирів для розвитку грошової політики на 2010 рік… Ми не знаємо, який у нас бюджет, ми не знаємо, як він фінансуватиметься, який буде дефіцит бюджету… У нас немає фінансової політики в державі», – вважає експерт.

Він стверджує, що система розподілу грошової емісії, яка використовується в Україні, працює не на користь простих громадян. «Немає публічності фінансів, якими є гроші НБУ, бюджетні, решта державних коштів», – сказав В.ЛАНОВИЙ.

За його словами, організація «Народні фінанси» має намір проводити дискусії з даного питання на професійному рівні. «Наше завдання – кваліфіковане інформування громадськості про те, що відбувається на фінансовому ринку, моніторинг стану ринків, організація публічних дискусій, внесення змін до законодавства, ініціація змін до проекту нової Конституції», – наголосив В.ЛАНОВИЙ.

Крім того, організація має намір надавати консультаційну допомогу фінансовим організаціям, підприємствам, кредиторам і вкладникам щодо того, як відновити їх право власності. «Ми також сподіваємося на співпрацю з міжнародними організаціями», – підкреслив голова правління «Народних фінансів».

«Ми створили раду, яка формує нашу стратегію, плани і організаційні заходи, в яку входять економісти, фінансисти, зокрема народні депутати з різних фракцій, за допомогою яких вноситимемо законопроекти», – відзначив В.ЛАНОВИЙ.

Фінансується організація поки що за рахунок внесків її членів. «Ми сподіваємося, що зможемо залучити зацікавлених людей, спонсорів. Поки на нашому рахунку 2000 грн. Сподіваємося на міжнародні гранти», – сказав голова правління організації.

Довідка УНІАН. 15 вересня 2009 року заступник міністра фінансів України Олександра САВЧЕНКА за власним бажанням було звільнено з посади заступника голови Національного банку України.

О.САВЧЕНКО подав у відставку 11 вересня, за його словами, «у зв`язку з незгодою з валютно-курсовою, монетарною і кредитною політикою, яка проводиться керівництвом Національного банку України і веде до дестабілізації валютного курсу, падіння валового внутрішнього продукту, збільшення кількості неплатоспроможних банків, мільярдних втрат заощаджень населення і підприємств, а зрештою – до безпрецедентного зниження життєвого рівня населення».