Київ. 29 грудня. УНІАН. Передача топографо-геодезичних підприємств до сфери управління Державного комітету України з питань земельних ресурсів (Держкомзему) призведе до ліквідації геодезично-картографічної галузі.

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент Українського товариства геодезії і картографії Ігор ТРЕВОГО.

«Ми протестуємо проти передачі підприємств нашої галузі. Інакше наша галузь перестане існувати і виконувати важливі для держави функції», – сказав він.

Відео дня

За даними І.ТРЕВОГО, підготовлений проект розпорядження Кабміну про передачу топографо-геодезичних підприємств і організацій до сфери управління Держкомзему, згідно з яким всі державні топографо-геодезичні і картографічні підприємства (їх близько 30) буде перепрофільовано на виконання робіт із землеустрою, аби прискорити безкоштовну видачу держактів на право власності на землю.

Експерт вважає, що немає необхідності в підпорядкуванні підприємств галузі Держкомзему, оскільки в «Укргеодезкартографії» задіяно не менш як 2 тисячі працівників, з яких не більш як 500-600 фахівців займаються спорідненою із землеустроєм діяльністю і співпрацюють з Держкомземом у землевпорядкувальних роботах з інвентаризації земель.

Оскільки це невеликий ресурс порівняно з 30-тисячним колективом Держкомзему, який включає систему центрів Державного земельного кадастру (ДЗК) й Інститутів землеустрою, І.ТРЕВОГО вважає, що перепідпорядкування топографо-геодезичних підприємств не тільки не вирішить, а й суттєво не поліпшить процес безкоштовного оформлення й видачі державних актів на право власності на землю.

На думку професора, доктора технічних наук Степана ВОЙТЕНКА, передача топографо-геодезичних підприємств до сфери управління Держкомзему призведе до того, що Державна служба геодезії, картографії і кадастру без своїх фахівців не зможе повною мірою забезпечити повноцінну підтримку державних систем відліку планової, висотної і гравітаційної систем.

«Геодезія і картографія мають ширші функції, ніж функції Держкомзему з топографо-геодезичного забезпечення потреб держави. Виникнуть проблеми з топографо-геодезичного й картографічного забезпечення сучасних навігаційних систем транспорту, будівництва інженерних споруд, при обслуговуванні надзвичайних ситуацій і природоохоронної діяльності. Разом з тим, це може призвести до необхідності створення геодезичних служб в різних галузях народного господарства, тобто до розпорошування Державної служби геодезії і картографії», – відзначив він.

Члени Українського товариства геодезії і картографії вважають, що передача підприємств «Укргеодезкартографії» до сфери управління Держкомзему може призвести не тільки до негативних наслідків у сфері топографо-геодезичної діяльності, а й у сфері випуску карт, атласів, зокрема картографічного й навігаційного забезпечення проведення Євро-2012, а також підготовки вітчизняних кваліфікованих фахівців у галузі топографо-геодезичної і картографічної тематики.

Довідка УНІАН. Діяльність «Укргеодезкартографії» направлена на виконання загальнодержавних геодезичних і картографічних робіт, демаркації і делімітації державного кордону України.