Київ. 28 грудня. УНІАН. Соціологи “Юкрейніан соціолоджі сервіс” прогнозують впевнену перемогу Віктора ЯНУКОВИЧА на президентських виборах 2010 року. Так, за попередніми розрахунками фахівців, виходячи з динаміки рейтингів кандидатів, у другому турі виборів у парі В.ЯНУКОВИЧ - Юлія ТИМОШЕНКО лідер Партії регіонів набере мінімум на 10% більше голосів виборців, ніж його конкурент.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив доктор соціологічних наук, керівник фірми “Юкрейніан соціолоджі сервіс” Олександр ВИШНЯК, посилаючись на результати загальнонаціонального соціологічного опитування “Вибори Президента України: підсумкове соціологічне дослідження” та аналіз отриманих результатів.

Відео дня

“Можна сказати вже зараз, впевнено сказати, що результат ще може змінитися до другого туру виборів, але рахунок матчу не зміниться. Точніше рахунок матчу може змінитися, а результат матчу – ні. Тільки диво може завадити В.ЯНУКОВИЧУ стати Президентом України у другому турі голосування”, - сказав О.ВИШНЯК.

За його інформацією, попередній прогноз другого туру з урахуванням голосів невизначених виборців показує, що В.ЯНУКОВИЧ у другому турі набере 53+3% голосів виборців, тобто від 50% до 56%, а ТИМОШЕНКО 42+3%, тобто від 39% до 45%.

“Але цей прогноз другого туру є попереднім. Ми після першого туру його дещо уточнимо, можливо в залежності від того, як виправдаються наші прогнози першого туру голосування. Але уточнення буде кількісним, але, я вважаю, не якісним. Тобто, самі відсотки можуть поточитися, але результат від цього не зміниться”, - підкреслив соціолог.

Як повідомив О.ВИШНЯК, згідно з результатами опитування, у першому турі голосування серед тих, хто братиме участь у виборах, за В.ЯНУКОВИЧА свої голоси готові віддати 29,9% респондентів, за Ю.ТИМОШЕНКО – 19,6%. На третьому місці у рейтингу кандидатів Сергій ТІГІПКО з 8,9% голосів. За ним розмістились: Арсеній ЯЦЕНЮК – 5,3%; Віктор ЮЩЕНКО – 4,2%; Володимира ЛИТВИНА – 3,7%; Петра СИМОНЕНКА – 3,5%; Олега ТЯГНИБОКА – 1,1% голосів опитаних. За інших кандидатів голосуватимуть 4,4% респондентів, проти всіх - 4,1%.

При цьому на період опитування 15,5% респондентів заявили, що ще не визначились, за кого голосуватимуть на виборах Президента.

О.ВИШНЯК висловив переконання, що, скоріш за все, ті, хто ще не визначився, віддадуть свої голоси за того кандидата, якого вважають “меншим злом” для України. Серед вказаних 15,5%, згідно з результатами дослідження, 14,4% сказали, що вважають “меншим злом” для нашої країни В.ЯНУКОВИЧА, а 7,1% - Ю.ТИМОШЕНКО. Серед тих, хто ще не визначився, найменш небезпечними також вважають С.ТІГІПКА – про нього таке сказали 6,3% респондентів, А.ЯЦЕНЮКА – 5,2% та В.ЛИТВИНА – 3,7%.

Враховуючи й ці дані, соціологи прогнозують, що за попередніми розрахунками у першому турі президентських виборів третє місце займе С.ТІГІПКО з 10+2%; потім іде А.ЯЦЕНЮК - 6+1,5%; В.ЮЩЕНКО - 5+1,5%; В.ЛИТВИН – 4,5+1,0%; П.СИМОНЕНКО - 4,0+1,0%; О.ТЯГНИБОК - 1,4+0,5%; А.ГРИЦЕНКО - 1,2+0,5%; Інна БОГОСЛОВСЬКА - 1,0+0,5%. Інші кандидати разом отримують за попередніми розрахунками 3,5+2,0%. Голосувати проти всіх будуть стільки ж виборців.

За даними опитування, у грудні 84,7% респондентів вказали, що братимуть участь у голосуванні у першому турі 17 січня 2010 р., а 78,4% - у другому турі.

Коментуючи прогнози щодо можливої явки на вибори Президента України, О.ВИШНЯК припустив, що на цих виборах буде найнижча активність виборців на президентських виборах за всі роки незалежності (найнижча явка виборців - близько 69% - спостерігалась на виборах 26 червня 1994 р., тобто влітку і в умовах економічної кризи).

“Скоріш за все, вона буде нижчою за 69%, але буде вищою, ніж на дострокових парламентських виборах у вересні 2007 р., коли участь у виборах взяли 62%. У другому турі ще на 2-3% активність буде нижча, але не на 6%, як показують результати опитування, але все одно вона буде близькою до двох третин виборців”, – сказав керівник соціологічної фірми.

Згідно з результатами дослідження, 42,8% респондентів вважають, що на президентських виборах будуть значні фальсифікації, які вплинуть на результат виборів. 36,8% також вважають, що на виборах глави держави будуть фальсифікації, але вони не вплинуть на результат. В те, що підрахунок голосів буде чесним, вірять 5,1%, а 15,3% було важко сказати щось щодо цього.

Дослідження проводилось з 12 по 23 грудня ц.р. в усіх областях України. Всього за національною квотною вибіркою опитано 2 тис. 998 респондентів у віці понад 18 років. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 1,8%.