Київ. 25 грудня. УНІАН. Соціальна мережа Twitter під час президентських виборів проведе першу в Україні Twitter-трансляцію виборів під назвою «Еlect UA».

По це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Трансляція відбуватиметься в рамках проекту «Нові медіа та вибори в регіонах: всеукраїнська Twitter-трансляція фінальної стадії президентських виборів в регіонах України». Проект реалізує Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» за підтримки Internews-Network.

Відео дня

Координатори проекту повідомили, що трансляція відбуватиметься з 7 по 18 січня 2010 року з основних цільових регіонів: Одеської, Запорізької, Луганської, Тернопільської та Житомирської областей. Ініціатори проекту намагалися обирати регіони, які не дуже активно представлені в загальнонаціональному медіа-просторі, і охопити всі частини країни. Також під час реалізації проекту до нього долучилися представники Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Хмельницької, Вінницької областей та Криму.

«Ми створили мережу твіттер-репортерів, до якої зараз належить 63 учасника. На конкурсній основі ми відбирали журналістів, представників громадських організацій та медіа-активістів. Відібрані учасники пройшли одноденний тренінг з основ використання Twitter. Ми проїхали понад 4 тисячі кілометрів з навчанням у 5 ключових областях. Але особливість проекту в тому, що до нього може долучитися кожен, хто вміє користуватися Твіттером. І ми запрошуємо усіх стати учасниками нашого експерименту», - сказав керівник департаменту нових медіа МГО «Інтерньюз-Україна» Віталій МОРОЗ.

Головний продукт проекту – це сайт www.electua.org, на якому акумулюватимуться всі повідомлення репортерів. Крім того, проект розробив спеціальні теги для кожної області. Завдяки ним можна бачити, з якого регіону ведеться репортаж. Трансляція вестиметься з місць подій переважно за допомогою мобільних телефонів. Учасник проекту набирає sms і відсилає його на спеціальний номер.

«Ми сподіваємося, що журналісти та спостерігачі за виборами зможуть отримати на ресурсі проекту найоперативнішу інформацію про перебіг виборів в регіонах. Ця інформація може стати основою для майбутніх розгорнутих журналістських матеріалів. Для отримання більш детальної інформації про перебіг подій на місцях користувачі сайту можуть оперативно зв’язатися з нашими учасниками телефоном. Також з твітів наших учасників, як з малих пазликів, можна скласти картину виборів в Україні», - розповів програмний директор МГО «Інтерньюз-Україна» Андрій КУЛАКОВ.

Довідка УНІАН. Twitter - це сервіс мікроблогінгу, суміш блогу, месенджера і смс.