Київ. 23 грудня. УНІАН. Переважна більшість українців не вірить передвиборчим обіцянкам жодного з кандидатів у президенти.

Про це свідчать оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) за ініціативи Всеукраїнської громадської організації “Трудовий Фронт”.

За словами виконавчого директора КМІС Наталії ХАРЧЕНКО, дослідження показало, що найбільше опитаних (86%) вважають брехнею інформацію, викладену в деклараціях про доходи кандидатів у президенти. Також 79,5% українців висловили думку, що справи в Україні розвиваються в хибному напрямку. 74% - не вірять, що кандидати будуть чесно вести свою передвиборчу кампанію. А 73% респондентів заявили, що не вірять передвиборчим обіцянкам жодного з кандидатів у президенти.

Відео дня

“Незважаючи на таке негативне ставлення до українського політикуму, щодо власного життя українці налаштовані набагато оптимістичніше. Так, 70% респондентів вважають, що тільки вони самі здатні покращити власне життя”, - констатувала експерт.

“Головна криза сучасної України – не політична, не економічна і, навіть, не конституційна. Це все наслідки кризи довіри до політичних діячів та політичних інститутів. А довіра – це соціальний капітал, без якого неможливий суспільний розвиток”, - прокоментував результати опитування політичний аналітик Володимир ГОРБАЧ.

За його словами, “на жаль, наші політики, не довіряючи один одному, заражають недовірою ціле суспільство, змушують нас недовіряти як їхнім словам і справам, так і самій політиці, як сфері діяльності”.

“Останній бастіон віри українців - це віра у свої власні сили, спроможність щось змінити. Самодостатні громадяни мають об`єднуватися у соціальні мережі, створювати зв`язки, засновані на довірі й впливати через них на державу. І не просити чогось від держави, а з повним правом вимагати. Тільки так може розвиватися жива тканина громадянського суспільства”, - переконаний експерт.

Голова всеукраїнської громадської організації “Трудовий Фронт” Сергій КОНОНОВ зазначив, що такі результати соціологічного дослідження, насамперед, характеризують низьку ефективність діяльності українських політиків впродовж усіх років незалежності України.

“Ні в державному управлінні, ні в економіці, ні в соціальній чи культурній сферах – ніде за 18 років їм не вдалося досягнути вагомих перемог і досягнень. Впродовж років політикум не змінюється. Час від часу одні й ті ж політикани міняються посадами та портфелями, продовжуючи керувати країною”, - зазначив він.

С.КОНОНОВ наголосив, що “люди втратили будь-яку довіру до політиків, натомість заявляють про впевненість у власних силах”. “Але політичні сили ніяк не зважають на це, продовжуючи бездумну і беззмістовну передвиборчу кампанію”, - зауважив він.

Також С.КОНОНОВ повідомив, що для порушення цієї проблеми на державному рівні очолювана ним громадська організація провела в багатьох регіонах України акцію “Не віримо!”.

“Наша основна мета - дати реальну можливість діяти тим, хто хоче змінити ситуацію в державі. Українці мають усвідомити свою силу. Звичайні люди, які заробляють своїми руками і розумом, повинні впливати на прийняття найважливіших для країни рішень”, – заявив С.КОНОНОВ.

Дослідження проводилося 14-21 грудня 2009 року. Методом телефонного інтерв’ю було опитано 405 респондентів у віці від 18 років, що мешкають у 27 селах та 42 містах та селищах міського типу всіх областей та Криму, а також у Києві (всього 69 населених пунктів), за випадковою вибіркою телефонних номерів, відібраних з переліку телефонів. Статистична похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 5%.