Київ. 23 грудня. УНІАН. Кандидат на пост Президента України Михайло БРОДСЬКИЙ заявляє, що керівництво БЮТ просило американського суддю помилувати або скоротити термін ув`язнення екс-прем`єр міністра України Павла ЛАЗАРЕНКА.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“22 грудня 2008 року Іван Григорович КИРИЛЕНКО, голова фракції БЮТ, особистий друг Юлії Володимирівни, передав лист Чарльзу БРАЙЄРУ, який судив Павла Івановича ЛАЗАРЕНКА (у США - УНІАН), до якого Павло Іванович ЛАЗАРЕНКО звернувся з проханням його амністувати або скоротити строк зі 108 місяців ув’язнення на менший”, - повідомив М.БРОДСЬКИЙ, грунтуючись на результатах журналістського розслідування, яке є у нього в розпорядженні. (Суд Північного округу Штату Каліфорнія (суддя Чарльз Р.БРАЙЄР) 18 листопада 2009 р. своїм рішенням прийняв остаточний вирок у справі П.ЛАЗАРЕНКА, визначивши йому строк перебування у в`язниці 97 місяців – УНІАН.)

Відео дня

«От чому, будучи одним із лідерів урядової коаліції у Верховній Раді України, я, ваша честь, нагадую про П.ЛАЗАРЕНКА, про його заслуги перед Україною і його роль у зміцненні її незалежності. Ми всі живемо під Богом, і ніхто не застрахований від помилок, але я переконаний, що Україні потрібний ЛАЗАРЕНКО, його досвід і навички, як ніколи раніше, у розв’язанні найскладніших завдань в державі у період кризи. Я покладаю надії на ваше розуміння і милосердя», - говориться в листі, який М.БРОДСЬКИЙ продемонстрував сьогодні журналістам.

«Суть листа – він просить помилувати Павла Івановича. 18 листопада суд відбувся і Павлу Івановичеві суддя зменшив строк на 1 рік. І цей лист у кримінальній справі», - зазначив М.БРОДСЬКИЙ.

За словами М.БРОДСЬКОГО, лист І.КИРИЛЕНКА було завірено у нотаріуса. Крім того, М.БРОДСЬКИЙ повідомив, що 14 листопада 2009 року мала відбутися прес-конференція журналістів, до яких потрапив цей лист з кримінальної справи, на якій вони збиралися про це розповісти. Проте, за словами М.БРОДСЬКОГО, Ю.ТИМОШЕНКО зустрілася з цим журналістами ввечері 13 листопада, умовила не проводити прес-конференцію і надала їм інший лист від І.КИРИЛЕНКА, «завірений нотаріусом вночі в Борисполі».

«Я, Іван Григорович, даною заявою підтверджую той факт, що 22 грудня 2008 року передав лист на підтримку Павла Івановича ЛАЗАРЕНКА у його кримінальній справі в Сполучених Штатах Америки», - йдеться у другому листі від І.КИРИЛЕНКА.

“Ну і далі пише, що він помилився”, - сказав М.БРОДСЬКИЙ

“Звідки ж Павло Іванович має такий магічний вплив на КИРИЛЕНКА і ТИМОШЕНКО, що ТИМОШЕНКО ризикує своєю політичною кон`юнктурою. Я ніколи не повірю, що КИРИЛЕНКО міг писати такі листи, не узгоджуючи з Юлією Володимирівною”, - сказав М.БРОДСЬКИЙ.

На його думку, таке звернення представників коаліції - ганьба для України. Крім того, він повідомив, що матеріали цієї кримінальної справи були розміщені на сайті американського суду у відкритому доступі після виголошення вироку.