Київ. 22 грудня. УНІАН. Продюсер художнього фільму "Помаранчеве небо" Ярослав МЕНДУСЬ подав до Подільського районного суду Києва позов до приватного підприємства "Українська кінофундація", засновником якого є Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000" Катерини ЮЩЕНКО, через порушення авторських прав на демонстрацію цієї стрічки 17-25 листопада в Польщі у рамках проекту "Українське кіно у світі".

Про це продюсер повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Я.МЕНДУСЯ, цей фільм у вказаний період демонструвався в кінотеатрах Кракова, Сопота та Варшави. При цьому співробітники "Української кінофундації" не отримували від нього дозвіл на прокат, а навпаки, за наявною у авторів стрічки інформацією, "отримали у неофіційний спосіб копії "Помаранчевого неба" та низки інших українських фільмів і незаконно переправили їх через кордон".

Відео дня

"Люди, які стояли за цією аферою, не лише завдали авторам фільму моральну та матеріальну шкоду, але і завдали її всьому українському кінематографу, дискредитуючи його", - наголосив Я.МЕНДУСЬ.

Він стверджує, що показ фільму був комерційним, незважаючи на те, що в рамках проекту були заявлені безкоштовні кіносеанси.

Також Я.МЕНДУСЬ направив К.ЮЩЕНКО листа-звернення, в якому інформує про цей інцидент і просить вжити адекватних заходів. При цьому у листі він зазначає, що "всі кошти, отримані у вигляді компенсації за завдані збитки", має намір "вкласти у виробництво нового українського кінофільму".

У свою чергу, адвокат Ярослав РОМАНЧУК зауважив, що за підтримки польського адвоката Лешика ЛЯХОВИЧА до власників кінотеатрів у Варшаві, Кракові та Сопоті, в яких демонструвався фільм, направив відповідні запити про умови, на яких відбувався показ фільму. В залежності від отриманої інформації, він та продюсер ухвалюватимуть рішення про подання паралельного позову у Польщі.

Разом із тим учасники прес-конференції не уточнили своїх позовних вимог.

При цьому Я.РОМАНЧУК зауважив, що українське законодавство за порушення авторських прав передбачає стягнення компенсації до 50 тисяч мінімальних зарплат і кримінальну відповідальність на термін до 6 років позбавлення волі.