Київ. 21 грудня. УНІАН. Більше половини виборців Донбасу (52,6%), які мають намір взяти участь у першому турі президентських виборів, проголосують за кандидатуру Віктора ЯНУКОВИЧА.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження ”Електоральна ситуація в Донецькій та Луганській областях напередодні виборів Президента України”, представленого на прес-конференції в УНІАН директором Агентства моделювання ситуацій Віталієм БАЛОЮ.

Також до п`ятірки лідерів виборчої кампанії на Донбасі входять Юлія ТИМОШЕНКО (6,8%), Сергій ТІГІПКО (6%), Петро СИМОНЕНКО (3,3%), Арсеній ЯЦЕНЮК (2,4%). Більше одного відсотка голосів також набирає Володимир ЛИТВИН (1,3%), проте цей показник перебуває в межах статистичної похибки, зазначив експерт.

Відео дня

Дослідження також показало велику кількість виборців (майже 20%), які не визначилися, що перевищує в декілька разів рейтинги всіх кандидатів, за винятком лідера виборчих перегонів. Таким чином, для кандидатів у президенти існує значний потенціал для збільшення їхніх нинішніх рейтингів.

Відмінність між Донецькою та Луганською областями в рейтингах кандидатів виявляється, перш за все, щодо підтримки кандидатури Ю.ТИМОШЕНКО - якщо в Донецькій області за неї готові проголосувати 5,2% із тих, хто прийде на вибори, то в Луганській області таких майже 10%.

Стосовно підтримки інших основних кандидатів, явних відмінностей між двома донбаськими областями не виявлено. Серед п`яти провідних кандидатів спостерігається чітке розмежування в підтримці чоловіками і жінками. В.ЯНУКОВИЧА, Ю.ТИМОШЕНКО, С.ТІГІПКА більше підтримують жінки, П.СИМОНЕНКА і А.ЯЦЕНЮКА - чоловіки.

Виходячи з результатів переважної більшості соціологічних досліджень, учасниками другого туру президентських виборів будуть В.ЯНУКОВИЧ і Ю.ТИМОШЕНКО, тому в дослідженні респондентам було запропоновано лише цей варіант другого туру виборів.

Таким чином, близько 2/3 опитаних із числа тих, хто має намір проголосувати в другому турі виборів, готові віддати свій голос за В.ЯНУКОВИЧА. За Ю.ТИМОШЕНКО готові проголосувати 8,8% учасників другого туру голосування. Понад 11% опитаних проголосують проти обох кандидатів. Кількість тих, хто не визначилися в другому турі залишається чималою - 13,6%.

Міжобласні відмінності між Донецькою й Луганською областями щодо результатів другого туру президентських виборів багато в чому схожі на відмінності щодо результатів першого туру: спостерігається статистично значуще перевищення підтримки Ю.ТИМОШЕНКО в Луганській області (11,6%) порівняно з Донецькою областю (7,5%). Разом із тим збільшується відмінність у підтримці В.ЯНУКОВИЧА - в Донецькій області вона на 6% більше, ніж у Луганській, хоча в першому турі ця різниця становила менше 2%.

Як зазначив В.БАЛА, експерти Агентства моделювання ситуацій вважають, що результати виборів-2010 на відміну від виборів 2004 року вирішуватимуться в тих регіонах, в яких головні опоненти мають більшість. При цьому він зазначив, що на Донбасі проживає близько 15% усіх виборців, і тому соціологічне дослідження проводилося саме в цьому регіоні.

Дослідження було проведено Центром соціальних технологій “Соціополіс” у період із 7 по 20 грудня 2009 року за замовленням Агентства моделювання ситуацій. Воно проводилося методом вуличного опитування. Обсяг і похибка (з вірогідністю 0,99) вибірки на рівні масиву становить 1621 респондент і 2,5% відповідно.