Київ. 17 грудня. УНІАН. Російський письменник Микола СТАРИКОВ сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН презентував свою книгу «Криза. Як це робиться» українською мовою.

Під час прес-конференції М.СТАРИКОВ, який є автором семи книг, присвячених тематиці світової кризи, повідомив, що основним предметом його вивчення стала геополітична катастрофа, що сталася з Російською імперією і Радянським Союзом в 20-му сторіччі. Далі, «рухаючись за хронологією історії», він дійшов до сьогоднішніх днів і зацікавився історією Федеральної резервної системи (ФРС).

«Я вивчав організаторів, натхненників, спонсорів тих проблем, які виникли в країні, і ті сумні наслідки, до яких вони призвели», - сказав М.СТАРИКОВ.

Відео дня

Він повідомив, що початок вивчення історії ФРС, яка, по суті, мала виконувати функції допоміжної організації, а насправді стала місцем ключових подій сучасної політичної і економічної історії, вилився в написання книги «Шерше ля Нафта». Письменник розповів, що, продовжуючи тему, занурився в матеріал, «і тут американські партнери організували «подарунок» - вони організували ту кризу, яка переживає світова економіка».

«Так вийшло, що почавши книгу на якусь зовсім незлободенну тему, навіть більш історичну книгу, додавши туди більш конкретного матеріалу щодо ситуації в американській економіці, за тими наслідками, до яких призвела економічна криза, я написав книгу, що вийшла в квітні 2009 року», - сказав М.СТАРИКОВ.

«Я далекий від кон`юнктури і зовсім не писав книгу про кризу з надією, що вона колись станеться, і, навпаки, я не сів писати цю книгу, прочитавши новини про те, що світові фінансові ринки якимсь чином залихоманило», - зазначив він.

Кажучи про книгу «Криза. Як це робиться», М.СТАРИКОВ сказав наступне: «Це якийсь сплав геополітики, економіки, історії, яким я прагнув показати простому читачеві, може не завжди зануреному в цю тему, яким чином сформувався нинішній фінансовий порядок у світі».

За словами автора, книга про те, як ФРС, яка є недержавною організацією, «приватною лавкою», одержала функції «з друкування грошей всього людства», і про те, як ці гроші стали «абсолютно віртуальною, не прив`язаною ні до чого одиницею». У книзі також розповідається, як і чому американський долар поступово витіснив золото як засіб резервування.

«Фактично ми бачимо, що менш ніж за сто років ФРС і тим банкірам, які володіють цією організацією, вдалося зробити основне - вони змогли витіснити золото на задвірки економіки, і всі держави світу, всі організації й всі люди займаються тепер колекціонуванням не золота і не збиранням золота, а колекціонуванням тих зелених папірців, які вони випускають», - зазначив М.СТАРИКОВ.

На його думку, затвердження долара в статусі основної резервної валюти «призвело до залежності всіх країн світу від друкарської машинки, яка випускає долари». При цьому ті, хто контролює випуск доларів, одержують безмежні важелі впливу на всі держави світу, на всі економіки, і фактично можуть, «дістаючи гроші з повітря», з легкістю скуповувати всі найбільш цінні активи, що існують на планеті.

Як повідомив М.СТАРИКОВ, у книзі «Криза. Як це робиться» розповідається про те, яке відношення ФРС має до російської революції, вбивства Джона Кеннеді, а також про те, як у 1973 році США фактично визнала дефолт економіки, відмовившись від «золотого стандарту».

Письменник наголошує, що в своїй книзі він не робить прогнози, а «прагне пояснити читачеві той інструмент, використовуючи який, людина сама може робити прогнози на розвиток політичної ситуації, і вони збуваються лише тому, що за останні сторіччя нічого нового в політиці не відбувається».

Книга «Криза. Як це робиться», видана українським видавництвом «Саміт-книга» спільно з російським видавництвом «Пітер», стала першою книгою М.СТАРИКОВА, перекладеною з російської мови.

«Приємно, що перший переклад мене, як автора, відбувся саме українською мовою», - сказав М.СТАРИКОВ.