Київ. 16 грудня. УНІАН. Адвокат Лариса ЖУРАВСЬКА в черговий раз заявляє про незаконність дій деяких працівників Печерського райвідділу міліції й про незаконне утримання в СІЗО двох київських студентів Артема ВОРОНКОВА і Наталії ДЕНЬЧУК, яких звинувачують в розбійному нападі на громадянина Туреччини.

Про це вона сказала сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Л.ЖУРАВСЬКА нагадала, що студенти звинувачуються за ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Вона зазначила, що йдеться про звинувачення їх в розбійному нападі на громадянина Туреччини Ердена АРІКАНА, який нібито стався 16 січня 2008 року.

Відео дня

Л.ЖУРАВСЬКА відзначає, що А.ВОРОНКОВ і Н.ДЕНЬЧУК раніше на допитах і зараз на засіданнях в Печерському суді наполягають на тому, що не заволоділи і не мали наміру заволодіти майном Е.АРІКАНА, а їхні дії були пов`язані з неправомірними діями певних осіб (групи громадян Туреччини), які намагалася наприкінці 2007 року згвалтувати Н.ДЕНЬЧУК. Серед цих людей, за словами адвоката, був Е.АРІКАН.

Л.ЖУРАВСЬКА зазначила, що “розслідування цієї справи супроводжувалося численними порушеннями Кримінально-процесуального кодексу України”. За її словами, стаття, за якою її підзахисним висувають звинувачення, передбачає від 8 до 15 років ув’язнення, “а слідство ведеться без доказів, тобто не знайдено в квартирі обвинувачених речей, які, як стверджує потерпілий, було забрано у нього з квартири”. Адвокат зазначила, що в такій ситуації не можна жодним чином говорити про “корисливий злочин”. Вона зазначила, що затримані вже майже два роки безпідставно перебувають в СІЗО.

"23 травня 2008 року закінчився термін утримання під вартою А.ВОРОНКОВА і Н.ДЕНЬЧУК, а нового подання до суду про продовження їм запобіжного заходу з боку слідчого не надходило. Більш того, 2 листопада цього року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив незаконність їх утримання під вартою, а також неправомірність дій начальника столичного СІЗО, який не відпустив студентів з-під варти в день завершення запобіжного заходу", - сказала Л.ЖУРАВСЬКА.

Водночас вона вказала і на той факт, що в кримінальній справі є “неузгодження, які свідчать про підробку документів”. Зокрема, за її словами, працівники Печерського РВВС здійснили “незаконний обшук” у квартирі, де проживали А.ВОРОНКОВ і Н.ДЕНЬЧУК. При цьому Л.ЖУРАВСЬКА пояснила, що у справі є два різні за змістом, але датовані одним днем, протоколи обшуку квартири. Крім того, в залі суду понятий не визнав свого підпису, що стоїть під цими документами. Здивування у захисту викликає і висновок судмедексперта, "зроблений через дев`ять місяців після нібито злочину на підставі ксерокопії картки фельдшера "швидкої допомоги", яка, як стверджує потерпілий, викликалася до нього в день нападу, тощо".

Присутня на прес-конференції мати А.ВОРОНКОВА у свою чергу висловила переконання в тому, що під час досудового слідства був відсутній “належний прокурорський нагляд за справою”, що наводить її на думку "про особисту зацікавленість прокуратури" у сприятливому результаті справи для Е.АРІКАНА.