Київ. 16 грудня. УНІАН. Станом на 13 грудня у першому турі президентських виборів за лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА готові віддати голоси вдвічі більше виборців, ніж за лідера БЮТ, прем’єр-міністра Юлію ТИМОШЕНКО.

Такі дані опитування, яке проводилося компанією Research@Branding Group, оприлюднив сьогодні на прес-конференції в УНІАН її представник Євген КОПАТЬКО.

Зокрема, за його словами, у першому турі виборів 17 січня 2010 року за В.ЯНУКОВИЧА готові проголосувати 33,3% опитаних, у той час як за Ю.ТИМОШЕНКО - 16,6%.

Відео дня

Разом з тим за Сергія ТІГІПКА готові віддати свої голоси 7,4% респондентів, за Арсенія ЯЦЕНЮКА - 6,7%, за Володимира ЛИТВИНА - 4,1%, за Віктора ЮЩЕНКА - 3,8%, за Петра СИМОНЕНКА - 3,4% опитаних. Всі інші претенденти на посаду глави держави разом набирають 3,2%, а проти всіх кандидатів готові проголосувати 9%. Ще 3,5% заявили, що не мають наміру брати участь у виборах.

Загалом, як зазначив Є.КОПАТЬКО, у грудні дещо зменшилася кількість людей, які готові голосувати на виборах, - до 65,8% проти 67% у листопаді. У той же час з 19,7% (у листопаді) до 22% у грудні зросла кількість людей, які говорять, що, скоріш за все, братимуть участь у голосуванні.

Крім того, опитування виявило, що якщо у другий тур потрапляють В.ЯНУКОВИЧ і Ю.ТИМОШЕНКО, то перший отримує 46,7% голосів, а друга - 30%.

Коментуючи результати опитування, Є.КОПАТЬКО висловив думку, що, не дивлячись на результати опитування, "в цій виборчій кампанії, особливо у другому турі, може бути багато несподіванок: у суспільстві існує великий песимізм, недовіра до влади, чого не спостерігалося на президентських виборах у 2004 році". У контексті цього Є.КОПАТЬКО відніс до таких можливих несподіванок кандидатуру С.ТІГІПКА, назвавши його "сюрпризом даної виборчої кампанії".

Підсумовуючи, соціолог сказав: "Тому поки ніхто себе не може почувати "у безпеці" - ні фаворити, ні інші учасники кампанії".

Опитування проводилося з 5 по 13 грудня шляхом особистого інтерв’ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою за місцем проживання. Було опитано 3083 людини. Очікувана середня похибка вибірки складає +/- 1,8%.