Київ. 15 грудня. УНІАН. У Києві кандидати в президенти Юлія ТИМОШЕНКО і Віктор ЯНУКОВИЧ разом набирають 30,3% голосів. Ю.ТИМОШЕНКО випереджає В.ЯНУКОВИЧА лише на 3%.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН видавець нової столичної газети «Точка» Ірина АНДРЮЩЕНКО, такі результати соціологічного дослідження «За кого проголосує Київ?».

Зокрема, за Ю.ТИМОШЕНКО свої голоси зараз в столиці готові віддати 16,7% опитаних, за В.ЯНУКОВИЧА – 13,6%.

Відео дня

Дослідження було проведене штатними соціологами газети з 30 листопада до 4 грудня п.р. Шляхом вуличного інтерв`ю було заповнено 1 тис. 38 анкет. Опитування були охоплені всі райони Києва. Вибірка за статтю, віком і районом пропорційна даним Держкомстату України (на 1 жовтня. 2009 р.). Похибка не перевищує 3,1%.

І.АНДРЮЩЕНКО відзначила в Києві високу політичну активність населення, оскільки 96% опитаних городян заявили, що мають намір йти на вибори.

Крім того, вона наголосила на відсутності у Києві явного лідера, яким був Віктор ЮЩЕНКО в 2004 р. Як засвідчило дослідження, кияни вважають за краще підтримувати «непрохідних» кандидатів: за Сергія ТІГІПКА вони віддають зараз 7% своїх голосів; за Віктора ЮЩЕНКА – 5,4%, Олега ТЯГНИБОКА – 5,1%, Арсенія ЯЦЕНЮКА – 5,0%, Володимира ЛИТВИНА – 3,9%, Інну БОГОСЛОВСЬКУ і Анатолія ГРИЦЕНКА – по 2,9%. Решта кандидатів набирає менший відсоток. При цьому, ще не визначилися з кандидатом 11,8% респондентів, проти всіх налаштовані проголосувати 4,9%, не підуть на вибори – 4,7%.

І.АНДРЮЩЕНКО також сказала, що цілком припустимо, що по Києву у двійку лідерів на момент проведення другого туру виборів мають шанси потрапити і С.ТІГІПКО, і В.ЮЩЕНКО, і О.ТЯГНИБОК, і А.ЯЦЕНЮК.

«Будь-який з них може подолати цей бар`єр (6% - розрив між двійкою лідерів і групою решти кандидатів). Є резерв і серед тих, хто не визначилися, і за рахунок існуючої похибки. Тобто відрив невеликий, лідери разом мають лише третину виборців», - резюмувала І.АНДРЮЩЕНКО.

При цьому вона також заявила, що на сьогодні у столиці лідери не демонструють позитивної динаміки в зростанні своїх рейтингів. Водночас кандидати «другого ешелону» мають позитивну тенденцію у зростанні кількості своїх виборців і особливо це демонструє С.ТІГІПКО.

Присутній на прес-конференції політолог Олександр ПАЛІЙ висловив думку, що презентоване соціологічне дослідження, на його думку, відображає реальність. Щодо загальноукраїнських рейтингів кандидатів, він відзначив, що двійка лідерів і на цьому рівні ще не остаточна: «З так званого «другого ешелону» кандидатів, якщо наші виборці зосередяться навколо якогось кандидата, то може з`явиться принципово інша двійка лідерів». Як приклад він навів можливість такої консолідації виборців у Західній Україні, де проживає 20% населення України, яке активно ходить на вибори.

«Якщо вони так само одноголосно, як Київ проголосував в 2004 р., підтримають одного кандидата, то цей кандидат автоматично потрапляє у другий тур», - відзначив О.ПАЛІЙ.

Як повідомила І.АНДРЮЩЕНКО, під час дослідження з`ясувалося, що в Дарницькому, Дніпровському і Печерському районах «виграє» В.ЯНУКОВИЧ, в Солом’янському районі на першому місці С.ТІГІПКО, а в решті районів – Ю.ТИМОШЕНКО.

Довідка УНІАН. Київська газета "Точка" випускається з червня цього року. Наклад на сьогодні становить 150 тис. екземплярів.