Київ. 15 грудня. УНІАН. Директор Центру економічних і політичних досліджень “Україна – 21 століття” Юрій ЖИТНЯК вважає що жодний із двох кандидатів, які вийдуть у другий тур виборів Президента України, не матимуть напередодні голосування однозначної електоральної переваги.

Про це експерт заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, представляючи результати проведеного Центром соціологічного дослідження “Рейтинги кандидатів у Президенти України і передвиборчі настрої електорату”.

Так, за даними опитування, 48,3% українців заявили про намір взяти участь у голосуванні.

Відео дня

“Таким чином, з позиції початку грудня можна сказати, що у січні вибори відбудуться. Адже більшість населення України має бажання взяти в них участь, незважаючи на свята, які їм передуватимуть”, - констатував Ю.ЖИТНЯК.

За особистим президентським рейтингом опитування визначило таку чинну п’ятірку кандидатів. Лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ із показником 29,1% продовжує зберігати перше місце. Другою з результатом 23,6% залишається прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО. Далі йде голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН – 4,9%. За ним на четвертій позиції – 4,8% - опинився лідер “Фронту змін” Арсеній ЯЦЕНЮК. Замикає п’ятірку лідер Комуністичної партії України Петро СИМОНЕНКО – 3,8%.

Решта претендентів на пост глави держави, за результатами дослідження Центру, набрали менше 3% електорального рейтингу, що є на межі статистичної похибки.

“Відтак, лідерами передвиборчих перегонів є В.ЯНУКОВИЧ і Ю.ТИМОШЕНКО. але жодний із кандидатів не отримує суттєвої переваги, і другий тур виборів є неминучим”, - зазначив експерт.

Водночас, він зауважив, що “зараз доволі складно прогнозувати, хто переможе у другому турі, і жодне соціологічне опитування на сьогодні про це не скаже”.

За словами Ю.ЖИТНЯКА, зараз в експертному середовищі склалася думка, що результати другого туру можна оцінювати як “50 на 50”.

Дослідження проводилося 8-12 грудня 2009 року в усіх областях України, АР Крим та м. Києві. В опитування взяли участь 2025 респондентів за квотною вибіркою віком старше 18 років, що представляють сільське і міське населення. Похибка вибірки становить 3,1%.