Київ. 14 грудня. УНІАН. Політологи не виключають, що фальсифікацій на поточних президентських виборах буде не менше, ніж у 2004 році.

Таку думку висловили політологи Олександр ПАЛІЙ та Валерій БЕБИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, О.ПАЛІЙ зауважив, що низький інтелектуальний рівень виборчої кампанії свідчить про те, що є “тенденція до того, що ці вибори стануть повтором 2004 року у сенсі фальсифікацій”.

Відео дня

Також він вважає, що підтвердженням такого висновку служить поведінка рейтингових політиків, які, на його думку, сьогодні не відгукуються на запити суспільства, чим підривають свій рейтинг.

Крім того, вза словами О.ПАЛІЯ, кандидати роблять акцент на підкуп виборців, так, сьогодні по країні вже почали їздити автомобілі “з чорним налом”. О.ПАЛІЙ вважає, що цей “нал” передбачений для підкупу членів виборчих дільниць.

О.ПАЛІЙ звернув увагу і на намагання різних політичних сил поставити під свій контроль і Вищий адміністративний суд, і міліцію, які відіграватимуть важливу роль у ході виборчої кампанії.

“Спланованість фальсифікацій зумовлена ще й тим, що влітку Партія регіонів і БЮТ прийняли закон про вибори Президента”, - зауважив О.ПАЛІЙ.

Він нагадав, що більшість експертів критикували цей законопроект, а також рішення Конституційного Суду про визнання неконституційними ряду положень цього закону.

Тому О.ПАЛІЙ закликав не голосувати за кандидатів від цих двох політичних вил.

В.БЕБИК погодився зі своїм колегою. Він вважає, зокрема, що БЮТ обрав за стратегію виграти вибори не на дільницях, а в судах, саме через це відбувається атака на Вищий адміністративний суд.

Крім того, на його думку, спостерігаються спроби Росії, США та Євросоюзу вплинути на хід виборчої кампанії на користь тих чи інших кандидатів, які будуть невдалими.