Київ. 14 грудня. УНІАН. Партія зелених України (ПЗП) виступає проти ухвалення урядового законопроекту, яким дозволяється будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) на території зони відчуження Чорнобильської АЕС.

Про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ПЗП Тетяна КОНДРАТЮК.

За її словами, розгляд законопроекту № 5050 заплановано у Верховній Раді на 17 грудня п.р. Цього самого дня прихильники партії мають намір пікетувати парламент з вимогою не допустити ухвалення законопроекту, який, на їх думку, може призвести до непоправних екологічних наслідків для київського регіону і для країни в цілому.

Відео дня

«Ми закликаємо народних обранців стати на бік здорового глузду і не голосувати за цей законопроект. Україні досить Чорнобильської біди, за яку ще довгий час розплачуватимуться здоров`ям наші діти. Чи можемо ми дозволити собі ще одну таку небезпеку? Напередодні світлого релігійного свята, Дня Святого Миколая, Партія зелених України закликає парламентаріїв відмовитися від такого страшного подарунка українцям», – сказала Т.КОНДРАТЮК.

При цьому глава партії відзначила, що, за даними досліджень іноземних експертів, люди, які живуть поблизу ядерних об`єктів, у два рази частіше хворіють на лейкемію і в 1,6 рази частіше страждають на онкологічні захворювання. Джерел цих даних Т.КОНДРАТЮК не уточнила.

«17 грудня народні депутати скажуть своє слово – бути чи не бути ядерному могильнику в Україні. Шанси прийняття законопроекту за основу, як і нумерація законопроекту – 50 на 50», – підсумувала голова ПЗП.

Як повідомляв УНІАН, законопроект «Про розміщення, проектування і будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій» було подано Кабінетом Міністрів України і зареєстровано у Верховній Раді у серпні п.р. Згідно із законопроектом, ЦСВЯП планується розмістити на майданчику між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка (Київська обл.) у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

У лютому п.р. Кабмін ухвалив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) інвестицій у будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) для українських АЕС.

Згідно з документом, загальна кошторисна вартість будівництва об`єкту становитиме 3 млрд. 675,463 млн. грн., зокрема пускового комплексу – 1 млрд. 266,697 млн. грн.

Передбачається, що місткість ЦСВЯП становитиме 16 529 відпрацьованих тепловиділяючих складок (ТВС), зокрема з реакторів типу ВВЕР-1000 – 12010 штук, ВВЕР-440 – 4519 штук.

Пусковий комплекс сховища планується спорудити протягом 36 місяців (3 роки). Його місткість становитиме 3616 ТВС (ВВЕР-1000 – 2511 штук, ВВЕР-440 – 1105 штук).

ТЕО розроблено ВАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» і рекомендовано до схвалення державним підприємством «Укрдержбудекспертиза» Міністерства регіонального будівництва.

Довідка УНІАН. У жовтні 2006 року НАЕК «Енергоатом» офіційно заявила про наміри будівництва сховища для проміжного централізованого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Хмельницької і Південно-Української АЕС у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Передбачувана місткість сховища – 17 тис. відпрацьованих тепловиділяючих складок ядерного палива (ВТВС) реакторів типа ВВЕР у герметичних контейнерах. Річна продуктивність об`єкту становитиме до 1 тис. ВТВС. Запланований термін експлуатації ЦСВЯП становить до 100 років, зокрема в активний період (накопичення і зберігання контейнерів з ВТВС) – до 50 років і стільки саме у пасивний період (зберігання контейнерів з ВТВС). Замовником будівництва об`єкту виступить НАЕК «Енергоатом». Корпорація «Нoltec international» (США) наприкінці грудня 2004 року була визнана переможцем конкурсу зі створенню сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР з Рівненської, Хмельницької і Південно-Української АЕС із залученням до проекту новітніх технологій у сфері зберігання ВЯП. Умовами тендеру передбачалося будівництво «під ключ» і введення в експлуатацію пускового комплексу сховища ВЯП, а також передача відповідних технологій для подальшої перебудови сховища силами експлуатуючої організації.

Контракт між компанією НАЕК «Енергоатом» і «Holtec International» передбачає два етапи. Перша фаза передбачає підготовку ТЕО проекту, його оцінку урядом, необхідне узгодження в міністерствах і відомствах, обговорення з громадськістю, узгодження з місцевими органами влади, проведення референдуму про розміщення і затвердження парламентом. Другий етап включає у себе ліцензування, будівництво і введення в експлуатацію сховища.

Вартість першої фази – 250 тис. дол. Вартість контракту на створення СВЯП – 145 млн. дол.

У березні 2008 року «Енергоатом» і концерн «Holtec International» підписали додаткову угоду у рамках контракту на будівництво ЦСВЯП.