Київ. 11 грудня. УНІАН. Ряд політологів критично ставляться до вчинку міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА, коли він залишив нараду в Президента України, у відповідь на критику Віктора ЮЩЕНКА.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказали голова Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО, політолог Олександр ПАЛІЙ та голова правління Всеукраїнської асоціації політичних наук Валерій БЕБИК.

Зокрема, на думку О.ЧЕРНЕНКА, на аргументовані чи не аргументовані звинувачення Президента Ю.ЛУЦЕНКУ не варто було "переходити на особистості", а отже, публічний конфлікт між обома політиками не вичерпаний і триватиме.

Відео дня

"Я би рекомендував Юрію Віталійовичу взяти відпустку не на два дні, як він сказав сьогодні, а до кінця виборчої кампанії, адже він активно включився в неї і, логічно, щоб займався нею", - сказав О.ЧЕРНЕНКО. При цьому він додав, що, очевидно, питання про відставку Ю.ЛУЦЕНКА постане на наступному тижні і підтримуватимуть її, насамперед, Партія регіонів, "Єдиний Центр", і пропрезидентська частина "НУ-НС".

У свою чергу В.БЕБИК назвав "безвідповідальним" вчинок Ю.ЛУЦЕНКА. "Якби він був не цивільним міністром, а офіцером, можна було би рекомендувати йому "російську рулетку" (револьвер з одним патроном в барабані - УНІАН)", - сказав він. "Взагалі, - продовжив політолог, - це - людина, яка постійно займається політичною проституцією, коли їй вигідно... Я дивуюсь, чому Юлія ТИМОШЕНКО не звільнить його з посади, бо він постійно тягне її рейтинги вниз... Їй треба дуже серйозно подумати над цим питанням".

Завершуючи коментар колег на цю тему, О.ПАЛІЙ сказав: "За нормою Конституції уряд має слухняно вислухати Президента. Звичайно, Ю.ЛУЦЕНКО, відповідно до духу Конституції, мав би висидіти на нараді, не дивлячись на те, що йому там щось, вибачте, свербіло... А потім міг вчинити дискусію або в Кабміні, або поскаржитися журналістам".

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня на нараді в Секретаріаті Президента з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції глава держави В.ЮЩЕНКО звинуватив керівників правоохоронних органів в корупційній діяльності.

Після цих слів міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО підвівся і запитав, чи може він йти, зауваживши, що, на його думку, це несправедливі звинувачення. В.ЮЩЕНКО дозволив міністрові залишити нараду.

Реагуючи на те, що Ю.ЛУЦЕНКО покинув нараду, Президент сказав: «Хочу пояснити, чому міністр пішов. Бо на його місці я б не приходив, на його місці я б давно подав у відставку».

Пізніше Ю.ЛУЦЕНКО на прес-конференції заявив, що В.ЮЩЕНКО дискредитує систему органів внутрішніх справ.

«Я прийшов (до Секретаріату Президента) доповісти про досягнення і невдачі міліції… Але Віктор Андрійович сказав, що начепили лампаси нещасні генерали… Всі ви є заодно. Такі образи я не дозволяю нікому… Тому покинув це політичне ігрище, яке проводилось для того, щоб показати, як Віктор Андрійович бореться з корупцією», - заявив Ю.ЛУЦЕНКО.