Київ. 11 грудня. УНИАН. Експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння розглядають Китай як вигідну й перспективну альтернативу для забезпечення безпеки та економічного розвитку України шляхом встановлення й розвитку між країнами стратегічного партнерства.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив директор Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Валентин БАДРАК, представляючи результати дослідження «Україна – Китай: від проектів до стратегічного партнерства».

«В умовах помітного погіршення геополітичної ситуації навколо України й виникнення принципово нових викликів і погроз перспективи переходу від проектної взаємодії до стратегічної співпраці з Китаєм мають колосальний політичний, економічний, технологічний і оборонний потенціал», - заявив експерт, зазначивши, що між КНР і Україною не існує ніяких конфліктів або точок протистояння.

Відео дня

Як констатував В.БАДРАК, будучи потужним і незалежним центром впливу на планеті, Китай через свої технологічні й геополітичні амбіції має очевидний інтерес до України.

«Хоча ментальна різниця між українцями й китайцями залишається високою, тенденція до європеїзації Китаю, що має неухильний розвиток, дещо вирівнює цей дисбаланс. Крім того, всередині Китаю залишається досить багато прихильників радянської школи, що зумовлює високий рівень інтересу і до українських вищих навчальних закладів, і до культури загалом», - сказав він.

На переконання В.БАДРАКА, Китай міг би виступити потенційним гарантом безпеки України. «Хоча інтерес Китаю до України, в першу чергу, технологічний, Україна цікава Китаю і як держава, яка не висуває політичних умов і вимог при організації проектів у чутливих сферах. А також як потенційний ринок китайської продукції», - підкреслив експерт і висловив думку, що для України також важливим позитивним нюансом є те, що зближення з Китаєм не несе суперечності зближенню з Росією.

«За цілою низкою розробок і оборонних виробництв уже сьогодні КНР випереджає Україну. Зокрема, це стосується винищувальної авіації, зенітних ракетних систем, ракетних озброєнь оперативно-тактичного рівня», - сказав, у свою чергу, керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій ЗГУРЕЦЬ.

У цьому контексті, зазначив експерт, цілком правомірно розглядати можливості обміну досвідом і технологіями з КНР.

Проте, вважають експерти, просування українських інтересів у Китаї вимагає інтенсифікації контактів на вищому державному рівні.

«Наразі рівень спілкування перших осіб порушений, що не сприяє переходу відносин на стратегічний рівень. Інертний характер взаємин між керівниками двох країн і політичними елітами – головне гальмо відносин між Україною та Китаєм», - сказав В.БАДРАК.