Київ. 10 грудня. УНІАН. Народний депутат Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО радить міністру внутрішніх справ Юрію ЛУЦЕНКУ добровільно піти у відставку, якщо той не згоден з політикою Президента України Віктора ЮЩЕНКА і не сприймає його критику щодо діяльності правоохоронців.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Те, що вчора так проявив себе Юрій ЛУЦЕНКО... Мені прикро, мені соромно. Це все бачили його підлеглі. Уявіть, сьогодні міністр внутрішніх справ проводить колегію. Запросив начальників райвідділів міліції, міських відділів, начальників обласних управлінь і починає критикувати за їхню погану роботу. Хтось із начальників обласного управлінння або міського піднімається і говорить: “Пане міністр, а не пішли б Ви!.. Оте, що Ви зараз говорите, є ахінеєю або якоюсь маячнею! Я Вас не хочу слухати. Можна, я вийду?”. Скажіть, будь ласка, що б було б з цим начальником?", - запитав Г.ОМЕЛЬЧЕНКО.

Відео дня

На його переконання, "є етика поведінки". "Ти - міністр внутрішніх справ. Якщо ти не згоден з політикою Президента, у тебе є вихід: заяву у Верховну Раду України про свою відставку. Іди очолюй партію, громадський рух, займайся політикою", - наголосив депутат.

При цьому, оцінюючи виступ глави держави на нараді з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції 9 грудня, Г.ОМЕЛЬЧЕНКО сказав, що "по-людськи розуміє емоційний стан Президента", який "вимушений так емоційно говорити про те, що твориться у правоохоронній системі, і правильно казати, що керівництво прокуратури, МВС, суди стали частиною цього страшного антисоціального явища "корупція".

"Ми підійшли до межі, коли Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, система судів перетворилися на закритий корпоратив, товариства з обмеженою відповідальністю, де немає керівників цих органів - міністра чи генерального прокурора, вони є "виконавчими директорами" фінансово-політичних сил, які представлені в парламенті, в уряді і так - по всій вертикалі представницької влади на місцях. Тому цей виконавчий директор дивиться не на Конституцію, не на закон, він дивиться на ту політичну силу в парламенті, від якої залежить його перебування на цій посаді", - наголосив Г.ОМЕЛЬЧЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня на нараді в Секретаріаті Президента з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції В.ЮЩЕНКО звинуватив керівників правоохоронних органів в корупційній діяльності, після чого міністр внутрішніх справ Ю.ЛУЦЕНКО на знак протесту пішов з наради.

В.ЮЩЕНКО, звертаючись до Ю.ЛУЦЕНКА, в.о. генерального прокурора Сергія ВИНОКУРОВА, голови СБУ Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА, заступників керівників Міністерства юстиції, податкової адміністрації, митної служби, сказав, що вони непрофесійні.

«Я хотів би сказати, що ви бездарні міністри і керівники відомств. Своєю роботою, своєю некомпетентністю ви принижуєте цю націю», - підкреслив В.ЮЩЕНКО.

Президент наголосив, що ці посадовці не можуть виправдати сподівань 46 мільйонів українців щодо боротьби з корупцією, бо ви непрофесійні, бо ви не можете професійно очолити боротьбу з корупцією, і ви знаєте, чому? Прокуратура, міліція і так далі, знаєте чому – тому що ви є співучасниками цього жахливого процесу», - заявив В.ЮЩЕНКО.

Після цих слів Ю.ЛУЦЕНКО підвівся і запитав, чи може він йти, зауваживши, що, на його думку, це несправедливі звинувачення. В.ЮЩЕНКО дозволив міністру залишити нараду.

Реагуючи на те, що Ю.ЛУЦЕНКО покинув нараду, Президент сказав: «Хочу пояснити, чому міністр пішов. Бо на його місці я б не приходив, на його місці я б давно подав у відставку».